Презумпція невинності у скандалі з "Кольчугами" не діє

П'ятниця, 8 листопада 2002, 15:13
Стівен Пайфер є головним фахівцем з України у нинішньому Держдепартаменті США. Не тільки за рівнем знань – він три роки пропрацював послом у Києві – але і за посадою. Пайфер – помічник заступника держсекретаря (або другий заступник держсекретаря), і вище цієї посади у адміністрації Буша нема нікого, хто б більш-менш орієнтувався в українських питаннях. Це дозволяє йому бути відвертим у своїх оцінках.

У п'ятницю на прес-конференції в Києві Пайфер намалював новий відтінок у відносинах між стратегічними партнерами. Між Україною та США існує "криза довіри, яка стосується вищого рівня українського керівництва". За його словами, відносини Вашингтона та Києва перебувають на "найбільш складному рівні" з 1993 року, коли Пайфер почав займатися питаннями відносин між двома країнами.

Основна увага до персони Пайфера зараз пояснюється скандалом навколо "Кольчуг" та звітом американо-британських експертів, які за підсумками візиту видали звіт, що "Україна не довела, що не продавала радари Іраку". В Києві таке формулювання зустріли як порушення презумпції невинності.

Пояснення від Пайфера це звучать так:

"Щодо презумпції невинності: [скандал з "Кольчугами"] не є юридичною справою, а є питанням міжнародної політики. В серпні цього року ми закінчили дослідження бесід на плівках, які стосувалися питання "Кольчуги". Ми не сумніваємося, що записи є автентичними, вони були проаналізовані найкращим центром у світі, який займається цим питанням. Цим дослідженням займалися найкращі експерти у світі.

У вересні, коли ми вперше поінформували Україну, що ми вважаємо, що запис є автентичним, ми сказали: ми не знаємо, чи "Кольчуга" є дійсно в Іраку. Ми сказали: у нас є певна інформація, яка означає, що можливо, вона там є. Але у нас немає твердих підтверджень цього.

І звіт експертів не сказав, що Україна є винною в цьому питанні. Там було сказано, що наші експерти не відчули, що їм надали задовільну інформацію, яка б переконала, що передачі цих радарів не було. Або що в Україні є система [експортного контролю], яка б зробила таку передачу неможливою".

За словами Пайфера, коли Україна запросила до себе британо-американських експертів, було заявлено про "повне співробітництво". Виявилося, що не так: "Деякі елементи українського уряду були дуже прозорі, але інша частина українського уряду не дуже допомагала, в деяких випадках вона ухилялася від питання, не давала відповіді".

Питання, які зараз у пресі фігурують як "додаткові", і відповіді на які зараз хочуть почути експерти, були поставлені Україні ще під час перебування американо-британської групи у Києві, кілька тижнів тому. Тоді їх проігнорували. Зараз експерти їх повторили знову.

"Деякі із запитань полягають у тому, як українська система експортного контролю займалася питанням "Кольчуги". І, можливо, ми чули, що система експортного контролю, незважаючи, що вона є доброю на папері, можливо, щось пройшло крізь неї", - зазначив дипломат. США також хотіли б отримати підтвердження, що 10 липня 2000 року Малєв дійсно зустрічався з Кучмою. Ще експерти просять організувати побачення з колишнім главою СБУ Леонідом Деркачем та екс-консулом Іраку в Україні Юрієм Оршанським.

Ще один аругмент, на якому наголошує Україна – це те, що інформація може бути секретною або містити комерційну таємницю. "Деяка частина інформації, яка була надана експертам, була з обмеженим доступом, але ми на найвищих рівнях надали запевнення, що матимемо повну прозорість. І [експерти] готові мати справу з секретною інформацією у обмежений спосіб", - зазначив у зв'язку з цим Пайфер.

Чинний посол США Карлос Паскуаль ситуацію роз'яснює так: "Оскільки Україна експортувала певну частину "Кольчуг", для нас важливо зрозуміти, куди ці системи пішли і де вони зараз перебувають. Дійсно, в цьому контексті ми попросили українську сторону розкрити певну інформацію щодо комерційних деталей. Але це не повинно бути сюрпризом, що ми питаємо: де ці "Кольчуги" зараз перебувають? І важливо підкреслити, що у будь-якій міжнародній системі експортного контролю одна з головних відповідальностей – це зрозуміти, хто купує обладнання, і включити у контракт положення, що продавець повинен знати, чи є якісь плани передати або перепродати це обладнання. Це основне, фундаментальне положення експортного контролю, де б це не було. У своїх питаннях ми не намагаємося отримати інформацію, яка б ускладнила стосунки між Україною та її клієнтами".

Пайфер не став розвивати тему залученості Росії у скандалі. Раніше з посиланням на джерела радіо "Свобода" повідомляло, що США та Британія хочуть знати схеми кооперації між Україною та Росією у справі виробництва станцій "Кольчуга".

Урядовець крім того повідомив, що Україна продала за кордон більше ніж три "Кольчуги". Раніше українськими можновладцями повідомлялося, що експортовано було лише три машини до Ефіопії.

Вашингтонський дипломат також сказав, що США не ставлять Україні часових рамок для надання відповіді на питання щодо "Кольчуг". "Було б корисно отримати інформацію якнайшвидше", - при цьому додав він.

Пайфер також негативно поставився до ідей України розслідувати скандал з "Кольчугами" за допомогою ООН та комітету із санкцій проти Іраку № 661 Ради Безпеки ООН. Штати "не зовсім розуміють, які можливості для розслідування має даний комітет", сказав він. "Якщо українська сторона надаватиме такі ж відповіді комітету 661, тоді немає сенсу це робити", - додав Паскуаль.

В той же час США не бачать можливості заблокувати цю ініціативу. Водночас Паскуаль зазначив: "Але я не впевнений, чи матиме додаткову цінність робота такої комісії". "Якщо Україна не може поділитися певною частиною такої важливої інформації, очевидно, що це буде затримувати будь-яке розслідування – хоч американо-британської комісії, хоч ООН".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...