Експерти по "Кольчугам" ламали у Києві комедію

Субота, 9 листопада 2002, 13:10
Група американо-британських експертів із вивчення питань про незаконний продаж зброї Іраку висловила бажання ознайомитися з контрактами на постачання з України засобів військово-технічного призначення, повідомив журналістам глава комітету Верховної Ради у закордонних справах Дмитро Табачник в суботу у Києві.

З його слів, серед семи додаткових питань, поставлених в звіті експертів, зокрема, було прохання ознайомитися з такими контрактами. Депутат підкреслив, що відповіді на ці додаткові питання експерти можуть отримати "не порушуючи законодавство України і норм міжнародного права".

Зі слів Табачника, зокрема, ідеться про контракти між Україною і Китаєм.

Разом з тим, нагадав він, міжнародна практика передбачає, що кінцеву відповідальність за використання засобів військово-технічного призначення несе та країна, яка є їх кінцевим покупцем. Таким чином, на питання експертів повинна давати відповіді китайська сторона.

Він підкреслив, що Україна не може повністю відкрити всі ці документи, оскільки "поставить під загрозу свою порядність як члена міжнародного співтовариства". Зі слів депутата, відкрити двосторонні контракти з державами, не внесеними до списку країн, з якими ООН обмежено або заборонено співпрацю, неможливо.

Табачник також висловив думку, що висновки деяких експертів Держдепартаменту США було дещо упередженими, і особисто у нього склалося враження, що ці експерти приїхали до України з уже готовими висновками.

Коментуючи зауваження експертів до української системи державного експортного контролю, депутат нагадав, що ця система була розроблена за допомогою фахівців із США, і тому "дивно", що вони її критикують. Він вважає також, що частина неузгодженостей в спілкуванні української сторони з групою експертів пов'язана також і з проблемами перекладу.

Табачник не виключив, що ряд українських депутатів могли зустрічатися з британськими експертами в Лондоні. "Частина народних депутатів, на жаль, роблять собі політичну популярність і капітал на дискредитації своєї держави", - підкреслив він.

Табачник додав, що останнім часом у нього складається враження, що плівок екс-майора держохорони Миколи Мельниченка просто не існує і "був зовсім інший спосіб підслуховування". "Я не вірю в те, що під диваном звичайним диктофоном можна було записати сотні, якщо не тисячі, кілометрів плівок", - сказав депутат.

Коментуючи участь України в засіданні комісії України-НАТО, Табачник повідомив, що на Празькому самміті передбачено три рівні заходів. З його слів, перший рівень - це засідання лідерів держав-членів НАТО, другий - засідання ради євроатлантичної співпраці, до складу якої входить 46 країн, третій - зустріч України-НАТО, яка повинна пройти на рівні міністрів закордонних справ.

Депутат висловив думку, що Україна повинна взяти участь і в засіданні Ради євроатлантичної співпраці, і в засіданні комісії України-НАТО. На його думку, "це дозволить зафіксувати ті позитивні досягнення досить високого рівня, які є у України і НАТО". "Надто важливим є зафіксувати ці досягнення, щоб Україна не втратила ще рік", - вважає він.

Зі слів Табачника, на наступному тижні Україна ухвалить остаточне рішення про формат зустрічі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...