Експерти не чекають реформ від нового міністра ПЕК

Вівторок, 3 грудня 2002, 11:28
Призначення Сергія Єрмілова міністром палива і енергетики України не приведе до істотних реформ у галузі. Таку думку висловив директор енергетичних програм центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.

"Чесно кажучи, я не чекаю від нього яких-небудь реформ. Однак він буде сумлінно виконувати ті завдання, які поставить перед ним той же віце-прем'єр-міністр Віталій Гайдук", - сказав експерт.

Саприкін звернув увагу, що Єрмілов вже має досвід роботи в реформаторському уряді Віктора Ющенка. При цьому він зазначив, що уряд Віктора Януковича також заявлений як реформаторський.

За словами Саприкіна, новопризначеного міністра "як хобі" дуже цікавить реформування комунального господарства. Крім цього, вважає експерт, Єрмілов зосередиться на підвищенні збору коштів за спожиті енергоносії. "Він завжди був противником сурогатних розрахунків і бартерних схем, які існували на енергоринку, і підтримував грошові розрахунки", - сказав Саприкін.

За словами експерта, "свого часу Єрмілову не вдалося зайнятися вугільною галуззю, напевно, не дадуть або не вистачить часу і цього разу".

Експерт також зазначив, що раніше Єрмілов підтримував будівництво і пуск Євро-Азіатського нафтотранспортного коридора і був прихильником співпраці з Росією.

Як вважає Саприкін, новопризначений міністр здатен досить швидко орієнтуватися в ситуації і, у разі необхідності, радикально міняти свою думку. За словами експерта, "це людина, що йде на компроміс, що не завжди добре, особливо в енергетиці".

Саприкін також звернув увагу на давні робочі відносини, що склалися у Єрмілова з екс-міністром ПЕК Гайдуком, у якого він був радником. Крім того, експерт нагадав, що під час першого міністерського досвіду Єрмілова, нинішній віце-прем'єр Гайдук був першим заступником міністра Єрмілова.

За словами експерта, "Гайдук був основною робочою конячкою у Єрмілова і ця зв'язка Гайдук-Єрмілов не переривалася". Також під час першого досвіду на посаді міністра Єрмілову доводилося спілкуватися щодо вугільної галузі і з Віктором Януковичем, який займав тоді пост губернатора Донецької області. На думку експерта, з урахуванням цих моментів, усі троє мають спрацюватися в одній команді, вирішуючи єдині завдання. "Проблем і якогось тертя між усіма трьома не буде", підсумував Саприкін.

Указ президента України про призначення Сергія Єрмілова міністром палива і енергетики був підписаний 30 листопада 2002 року.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування