Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З десяти українців двоє вважають себе багатими

Вівторок, 3 грудня 2002, 16:10
79% українців вважають себе бідними, свідчать результати другого раунду вибіркового соціально-демографічного дослідження "Базова захищеність населення України", проведеного Міжнародною організацією праці і Державним комітетом статистики.

Такі дані були оприлюднені у вівторок на прес-конференції, присвяченій спільному проекту МОП, Програми розвитку ООН та Держкомстатистики "Вимірювання бідності: розробка індикаторів соціально-економічної захищеності населення України".

За результатами дослідження, більше половини населення України мають щомісячний доход нижчий за 300 грн. На думку респондентів, мінімальний середньомісячний доход на одного члена сім'ї, який гарантував би нормальне існування, має дорівнювати 510 грн., що більш як у чотири рази перевищує офіційно встановлену межу малозабезпеченості та в 1,6 рази - прожитковий мінімум.

Згідно із дослідженням, лише 28% працюючих впевнені, що не втратять роботу у найближчі 12 місяців. Кожен четвертий з опитаних працюючих не отримував зарплату протягом останніх трьох місяців, а у сільському господарстві таких 60%. Більше 4/5 опитаних вважають, що матимуть фінансові труднощі після досягнення пенсійного віку.

Рівень охоплення працюючих профспілками залишається високим порівняно з міжнародними стандартами - 52% усіх працюючих, однак в останні роки цей рівень постійно знижувався. Більше 40% опитаних ставиться до профспілок "дуже позитивно", натомість половина - дуже негативно. Тільки 27,6% вважають, що працюючі будуть протестувати проти несправедливо низької зарплати.

Дослідження показало, що більше 16% зайнятих перебували у так званих "адміністративних відпустках", причому більшість з них без збереження зарплати. Проте лише 8,7% опитаних виступатимуть проти неоплачуваної адміністративної відпустки.

Під час дослідження було також виявлено те, що жінки, в середньому, отримують зарплату на 36% меншу, ніж чоловіки. Дослідження охопило 9400 домогосподарств.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування