Президентська більшість саботує реформи Кучми

Середа, 4 грудня 2002, 17:05
Із закликом прискорити прийняття законів про перехід до парламентсько-президентської республіки виступив Володимир Малинкович, голова комісії при президенті України, яка опікується сприянням демократизації та розвитком громадянського суспільства.

"Йде вже четвертий місяць після виступу [президента про перехід до парламентської республіки], а віз ще не зрушив з місця", - зазначається у листі Малинковича до депутатів.

"Депутати більшості фракцій Верховної Ради гальмують проведення політичної реформи, хоча часу залишається обмаль: через півтора року почнеться кампанія по виборах президента України, і громадяни повинні знати, які у нового президента будуть повноваження. Та й партійне будівництво потрібно прискорити, бо справжніх партій в Україні зовсім небагато".

За його словами, "особливо бентежить те, що саме ті депутатські фракції, які постійно говорять про свою підтримку президентського курсу, не голосують за реформаторські законопроекти".

"Ось свіжий приклад: 28 листопада відбулося голосування за зміни в "Законі про вибори народних депутатів України". За законопроект депутата Ключковського, який дозволив би перетворити змішану виборчу систему у чисто пропорційну (про необхідність чого казав президент України), голосувало 210 депутатів. Але, головним чином, це були представники опозиційних фракцій. А сили, які називають себе пропрезидентськими, цей законопроект не підтримали, і власне тому він не пройшов. Хто ж, в такому випадку, виступає за запропоновані президентом політичні реформи?"

На думку Малинковича, ще є можливість ще на цій сесії прийняти закон про "пропорційну, в своїй основі, виборчу систему". "У жовтні було зареєстровано у Верховній Раді законопроект соціал-демократа Михайла Папієва. До чинного закону пропонується внести такі - дуже значні за змістом, хоча і невеликі за розміром - зміни, які передбачали б вибори 405 депутатів за партійно-пропорційною системою и 45 депутатів – в одномандатних округах. Тобто цей закон, коли б він був прийнятий, принципово означав би перехід до пропорційної виборчої системи і одночасно залишав би можливість пройти до парламенту кандидатам, що не хотіли б пов’язувати свою діяльність з будь-якою партією. Прийняття такого закону повинно було б влаштувати як опозицію, так і ті сили, що підтримують владу".

"Саме об’єднання зусиль навколо проведення політичної реформи, що її ініціював президент, могло б зупинити ворожнечу між різними партіями та блоками, яка навряд чи потрібна українському суспільству".

Одним з головних завдань очолюваної Малинковичем комісії із сприяння демократизації та розвитку громадянського суспільства в Україні є "забезпечення узгодженості дій щодо проведення політичної реформи і проведення відповідних консультацій між об'єднаннями громадян та органами державної влади для досягнення консенсусу у цій сфері". Так записано в указі президента України № 898/2002.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News