Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німеччина не виключає, що Україна вступить до ЄС

Четвер, 5 грудня 2002, 10:11
Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн переконаний, що Європейський союз може надати Україні асоційований статус за умови проведення необхідних реформ всередині самої країни. Таку думку Штюдеманн висловив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Німецький посол переконаний, що "у подальшому розвитку Євросоюзу двері для України будуть відкриті – питання тільки у тому, як буде виглядати сам ЄС через 10-15 років, і що Україна зробить у цей період у плані реформ і процесі власної трансформації".

Штюдеманн нагадав, що керівництво ФРН раніше вже висловлювалася на користь надання Україні асоційованого статусу в ЄС, додавши разом з тим, що шлях до такого статусу складається з кількох етапів. "Набагато важливіше говорити не про тимчасові рамки, а про ті кроки, які повинні бути виконані для цього. При здійсненні цих кроків питання асоційованого статусу вирішиться саме собою", - переконаний посол.

Він нагадав, що до таких кроків відноситься виконання угоди про партнерство і співпрацю між Україною та ЄС, додавши, що "після цього можна було б говорити про підписання угоди про зону вільної торгівлі".

Німецький дипломат повідомив, що "статус співпраці в якості "сусіда" надається не на тривалий час, а призначений для певного періоду", зазначивши, що такий статус Україна повинна розглядати як один з етапів євроінтеграції.

Говорячи про розширення ЄС, Штюдеманн зазначив, що "ніхто не може зараз сказати, де повинен бути кордон цього розширення". Він також "згодний з тим, що є політики, які перебувають у страху від невизначеності цих майбутніх кордонів". "Думаю, у цьому плані треба бути готовими до ризику, виявити мужність для подальшого майбутнього", - підкреслив дипломат.

Коментуючи думки про ніби незацікавленість ряду країн ЄС в Україні, як серйозному конкурентові в авіабудівництві, машинобудуванні, сільському господарстві, дипломат нагадав, що "завжди були страхи перед конкуренцією, але у процесі розвитку ЄС ми зрозуміли, що організована конкуренція є кращою умовою для розвиненого ринку". "Ми впевнені, що Україна також стане частиною цього процесу", додав він.

Штюдеманн підкреслив, що "російський чинник" не є визначальним для ЄС у відносинах з Україною. З його слів, ЄС реалізовує незалежну політику щодо своїх партнерів, зокрема, України, однак для ЄС є важливим, щоб відносини між Україною і Росією розвивалися на стабільній і довгостроковій основі, на принципах рівноправ'я".

Дипломат також "оптимістично налаштований" у питанні отримання Україною статусу країни з ринковою економікою і членства у Всесвітній торгівельній організації (СОТ). "Думаю, ринковий статус і членство у СОТ вдасться отримати швидко", - сказав він, додавши, що ті переваги, які Україна отримає при вступі до СОТ, будуть значнішими, ніж складності перехідного етапу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...