Новий глава ДПАУ буде ініціативним демократом?

Четвер, 5 грудня 2002, 19:00
Депутатська група "Демократичні ініціативи" у Верховній Раді вважає компромісним варіантом, якщо в рамках її квоти представницьких мандатів у виконавчій владі розглядатиметься посада голови Державної податкової адміністрації України.

У четвер в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" депутат із групи "Демініціативи", член комітету з фінансів і банківської діяльності Дмитро Святош підкреслив, що на погоджувальній раді фракцій і груп парламентської більшості обговорювалося це питання.

"На сьогоднішній день статус такий: кожна з груп і фракцій "дев'ятки" має два представницьких мандати у виконавчій владі, крім групи "Демократичні ініціативи", незважаючи на те, що 21 депутат входить до більшості від нашої групи", - відзначив співрозмовник агентства.

За словами депутата, група не може погодитися з цією ситуацією, оскільки "був порушений принцип рівновеликої участі, рівновеликої відповідальності, що повинна існувати між усіма учасниками більшості".

Святош підкреслив, що поки посаду в уряді одержав лише один висуванець "Демініціатив" - міністр палива й енергетики Сергій Єрмілов, у той час як від інших груп і фракцій було висунуто по два представницьких мандати. "Цю диспропорцію ми запропонували усунути для того, щоб це не стало підставою для нерозуміння або для конфліктів усередині більшості", - сказав він.

На погоджувальній раді, повідомив депутат, "практично була досягнута домовленість, що в рамках нашої квоти розглядатиметься посада глави Державної податкової адміністрації".

У той же час Святош не став називати прізвище кандидата на цю посаду від групи, відзначивши: "Ми пропонуємо кандидатуру, але погоджує її президент нашої країни. Тому це шлях компромісу й узгодження з главою держави, що безпосередньо і підписує указ про призначення даного державного службовця".

Говорячи про те, яким чином здійснюватиметься висування кандидата від групи на посаду глави ДПАУ, депутат відзначив, що це не прописано ані в Конституції, ані в будь-яких нормативно-правових актах. Однак, за словами депутата, якщо йдеться про створення запропонованої президентом парламентсько-президентської республіки, "необхідно починати з прецеденту, а потім прецедент наділяти в нормативну форму законів або змін у Конституцію". "Поки це домовленості ненормативного характеру", - додав він.

Він нагадав, що в середу було підписано протокол між урядом і більшістю "про спільні дії, спрямовані на досягнення визначених результатів". Однак якщо говорити про представництво тих або інших людей в уряді, це має бути інший протокол, що має бути підписаний у найближчому майбутньому.

Відповідаючи на питання, чи буде група також претендувати на посаду глави комітету з питань бюджету Верховної Ради, Святош сказав: "Наші амбіції щодо бюджетного комітету збережені, ми вважаємо, що наша група може гідно представляти і гідна очолити цей комітет".

У той же час він відзначив, що дискусія навколо посади глави бюджетного комітету продовжується. Він не став також називати прізвище кандидата на цю посаду, відзначивши, що в групи зараз є достатня кількість гідних депутатів, що можуть очолити цей комітет. "Але поки ми принципово не погодимо позицію, за якою фракцією або групою залишиться ця квота - прізвище озвучувати не будемо", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування