Виборцям замість продуктів роздають гроші у конвертах

П'ятниця, 6 грудня 2002, 14:27
У ході передвиборчої кампанії до Верховної Ради у виборчому окрузі №82, з центром у місті Мелітополі, Запорізька область, штаби практикують "безпосередню роздачу грошових коштів в особливо великих розмірах".

Таку інформацію оприлюднив у п'ятницю Комітет виборців України, який "глибоко стурбований ситуацією", що склалася в окрузі №82, у зв'язку з проміжними виборами народного депутата України, які відбудуться 8 грудня.
КВУ зафіксували низку порушень, більшість з яких становлять спроби масового підкупу виборців.

"Ряд довиборів до різних рівнів влади засвідчив тенденцію до збільшення та вдосконалення технологій використання матеріального чиннику для впливу на політичний вибір громадян", - йдеться у повідомленні КВУ. Проте Комітет нагадує, що "підкуп виборців суперечить частині 6 статті 56 Закону України "Про вибори народних депутатів України".

За повідомленням КВУ "замість надання виборцям безкоштовно або за зниженими цінами товарів та послуг, теперішні штаби почали практикувати безпосередню роздачу грошових коштів в особливо великих розмірах". Комітет також повідомляє, що проведений аналіз засвідчив, що "саме матеріальний чинник суттєво вплинув на результати повторних виборів останніх місяців у різних регіонах України".

Комітет виборців України заявляє, що "кількість фактів підкупу у в.о .№82 є безпрецедентною". За оцінками організації, "понад 50 відсотків виборців округу вже отримали значні суми коштів від осіб, що закликали їх голосувати за окремих кандидатів". "У даний момент ці процеси тривають і є всі підстави вважати, що вони матимуть місце безпосередньо в день голосування", - йдеться у повідомленні КВУ.

Разом з тим за інформацією КВУ, кампаніями масового підкупу виборців займаються штаби одразу кількох кандидатів.

Комітет висловлює стурбованість відсутністю "будь-якої реакції з боку правоохоронних структур, котрі мають достатню кількість доказів про здійснення згаданих правопорушень". "Бездіяльність компетентних органів робить злочини, які відбуваються у в.о. №82, ще більш цинічними та такими, що дискредитують саму ідею вільного волевиявлення, як одну з найвищих форм народовладдя", - йдеться у повідомленні.

Комітет виборців України "закликає виборців округу №82, які вже отримали або збираються отримати кошти від представників кандидатів, зробити 8 грудня дійсно свідомий вибір, керуючись у своїх діях виключно власними переконаннями, а не своїми зобов’язаннями перед злочинцями".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News