Захід нас не розуміє – Кучма скаржиться Путіну

Понеділок, 9 грудня 2002, 15:32
Президент України Кучма вважає, що майбутнє України не є можливим без тісних взаємин з Росією.

"Майбутнє України я не бачу без дуже-дуже теплих відносин з Росією", - наголосив Кучма в понеділок у Москві в ході зустрічі з представниками української діаспори, політичними та громадськими діячами РФ.

"Якщо цього не буде, це велике лихо. Якщо хтось цього хоче, то він не наш друг", - сказав український лідер.

Він зазначив, що минулий Рік України у РФ приніс позитивні результати у двосторонньому співробітництві. "Це був гарний імпульс, насамперед, політикам. Він змусив подумати, де ми перебуваємо і хто ми такі", - сказав президент.

Кучма наголосив, що "сьогодні ні в Україні росіянин не боїться називатися росіянином, ні в Росії - українець українцем", "умовно кажучи, ми завжди говоримо однією мовою".

"Нам не потрібно переконувати один одного у багатьох речах, тоді як у розмові з західними колегами нас часто не розуміють", - наголосив він.
На його думку, це пов'язано з тим, що Україна та країни західної Європи розвивалися "у різних умовах, у нас різні проблеми, різний менталітет".

Для того щоб це все перебороти, "потрібен час", вважає Кучма. За його словами, Україна і Росія розуміють, що "у лихоліття ми скоріше прийдемо на допомогу, ніж будь-хто".

Кучма нагородив представників української діаспори, провідних політичних та громадських діячів Росії державними нагородами за внесок в україно-російські відносини. Серед нагороджених: замголови оргкомітету по проведенню Року України в Росії, віце-прем'єр РФ Валентина Матвієнко, ректор Московського державного університету ім. Михайла Ломоносова, член оргкомітету Віктор Садовничий, міністр культури РФ, член оргкомітету Михайло Швидкой, перший заступник мера Москви Людмила Швецова.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування