Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналісти страйкують по всій Україні. Карикатуристи також

Понеділок, 9 грудня 2002, 16:34
Колектив щотижневої міської газети "Панорама Севастополя" оголосив страйк, не погоджуючись із творчою політикою, яку втілює нове керівництво редакції в особі призначеного три тижні тому головного редактора Олексія Кравченка.

За словами співробітників видання, страйк полягає у відмові колективу працювати над виходом у світ наступного числа газети. Вони зазначили, що 2 грудня надіслали до засновника газети - міського відділення всеукраїнського об'єднання "Злагода" - протокол загальних зборів колективу, в якому повідомили про намір розпочати 9 грудня страйк, якщо не буде припинено грубе втручання у творчий процес журналістів та не буде виплачено борг із зарплати.

За словами журналістів газети, з приходом нового головного редактора "наші матеріали жорстко контролюються, робити їх вимагають лише в одному ключі". Водночас співробітники видання зазначили, що Кравченко запропонував всім, хто не згоден з "новою політикою", звільнитися. Крім того, він назвав прізвища деяких співробітників редакції, які будуть звільнені однозначно.

Як наголосили співробітники "Панорами Севастополя", якщо обидві їхні вимоги не будуть задоволені, вони залишають за собою право подовжити страйк.

Кравченко, коментуючи ситуацію в колективі, висловив здивування намірами деяких журналістів видання оголосити страйк. За його словами, один з основних аргументів журналістів - несвоєчасна виплата зарплати - навряд чи витримує критику, оскільки, як сказав головний редактор, затримка ця існує лише на другу половину листопада. Кравченко також відкидає звинувачення в якихось утисках свободи слова. За його словами, він закликав колектив продовжувати працювати, налагоджувати нормальні стосунки.

***

Тим часом з метою припинити тиск на свободу слова на Буковині провідні ЗМІ області, власні кореспонденти кількох центральних і закордонних мас-медіа розпочали пасивну акцію протесту, зокрема проігнорували 6 грудня прес-конференцію голови Чернівецької обласної державної адміністрації Теофіла Бауера.

Телекомпанії ТВА та ТРК "Місто", найтиражніші газети краю "Молодий буковинець", "Час", "Доба", "Чернівці", "Буковинське віче", власкори Радіо Свобода, агентства УНІАН, "Киевских ведомостей" закликали своїх колег, чиновників та жителів Чернівецької області приєднатись до цієї акції та "ігнорувати усі офіційні акції облдержадміністрації".

***

Українські карикатуристи також вважають, що у вітчизняних ЗМІ діє політична цензура, яка не дозволяє друкувати гострі мальовані твори з критикою на адресу владних структур. Про це вони заявили на прес-конференції у Києві.

За словами карикатуриста Володимира Казаневського, щойно у Києві завершився семінар, в якому взяли участь представники Всесвітньої асоціації захисту прав карикатуристів. Він зазначив, що цей семінар став ще одним кроком на шляху боротьби за свободу слова.

"Це означає, що ми хочемо бути більш вільними у своїй творчості, щоб всі наші малюнки можна було друкувати у друкованих ЗМІ", - сказав він.

Серед видань, які не друкують гострі карикатури, Казаневський назвав газети "День", "Кіевскій телеграфъ", "Київські відомості". Він зазначив, що найчастіше відмова формулюється у такий спосіб: "якщо я сьогодні надрукую твою карикатуру, то завтра моє видання закриють".

Разом з тим Казаневський сказав, що карикатуристи, скоріш за все, не вдаватимуться до активних дій щодо захисту свободи слова.

"Ми тільки можемо ставити питання, тільки демонструвати виразки, які є в нашому суспільстві. Але якщо ми цього не будемо робити і ніхто цього не робитиме, тоді все прогниє наскрізь, що зараз і відбувається", - сказав він.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...