Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В аварії АН-140 винуваті пілоти?

Четвер, 2 січня 2003, 12:49
Глава іранської Авіаційної організації Руходдін Абуталебі (Rouhoddin Aboutallebi) заявляє, що катастрофа українського літака Ан-140 сталася внаслідок помилки пілотів.

Два чорних ящики з інформацією про висоту польоту літака, швидкість, керування й інші параметри будуть ретельно досліджені в Україні, а їхні результати стануть відомими найближчим часом, повідомив він в інтерв'ю іранському інформаційному агентству IRNA.

Абуталебі, що також є заступником міністра шляхів і транспорту, покритикував повідомлення деяких газет про те, що причиною трагедії є нібито напружений ритм повітряного сполучення і помилки наземної служби керування польотами. "Ці твердження суперечать коментарям українського міністра транспорту про помилку пілотів як причину катастрофи", - підкреслив він.

Чиновник також стверджує, що подібні повідомлення "вселяють непотрібну стурбованість з боку громадськості". "У бесідах з понад 15 українськими офіційними особами усі вони висловили задоволення якістю повітряного обслуговування літаків на території Ірану. Це підтверджує якість роботи, що виконується диспетчерами Авіаційної організації", - сказав він.

У той же час, генеральний директор Харківського авіазаводу Павло Науменко вважає передчасними заяви про те, що причиною катастрофи літака Ан-140, що розбився 23 грудня в Ірані, є помилка екіпажу.

Про це він заявив на прес-конференції в Харкові в четвер, коментуючи на прохання журналістів поширену рядом ЗМІ інформацію іранської сторони про те, що за попередніми даними трагедія сталася через помилку пілота.

Науменко заявив, що вважає подібні висновки "украй передчасними". Він підкреслив, що висновки про причини катастрофи може зробити тільки спеціально створена комісія, що зараз "скрупульозно" з'ясовує всі обставини авіакатастроф, нагадавши, що в роботі комісії беруть участь українські, російські й іранські фахівці. Попередні висновки комісія повинна зробити 3 січня.

Гендиректор додав, що екіпаж літака був дуже досвідченим, неодноразово сідав у Ісфахані як удень, так і вночі.

На сьогодні, за його словами, розшифровані всі бортові самописці, що фіксували як роботу технічних систем літака, так і переговори в кабіні пілота і між екіпажем і землею.

Павло Науменко підкреслив, що зараз вивчається аспект, зв'язаний з людським фактором. Попередні результати обробки бортової записуючої апаратури, за його словами, показали, що в момент зіткнення із землею всі системи літака знаходилися в справному стані. У зв'язку з цим катастрофа не пов'язана з відмовою двигуна, планера і систем керування.

У подібних випадках, відзначив гендиректор, "ніколи не буває однієї причини". "Як правило, це диявольське накладення різних причин і завдання комісії виявити їх", - сказав він.

Відповідаючи на питання журналістів, Науменко повідомив, що "докладе всіх зусиль, аби самі розшифровки були оприлюднені". У той же час він відзначив, що не вирішує це питання.

Науменко також заявив, що особисто він виключає версію навмисної диверсії стосовно літака, відзначивши зокрема, що епізод посадки Ан-140 у місті Трабзон (Туреччина), де літак робив дозаправлення, ретельно вивчений.

Як повідомлялося, літак Ан-140 розбився 23 грудня біля іранського Ісфахану. Загинули всі 44 особи, що знаходилися на борту - 6 членів екіпажу і 38 пасажирів. Серед них було 5 російських громадян, інші - громадяни України, з них 29 харків'яни. В Іран для встановлення причин катастрофи прибула українська комісія на чолі з міністром промислової політики Анатолієм Мялицею.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...