Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЧЕРЕЗ ВБИВСТВО ГОНГАДЗЕ ПОРУШАТЬ НОВУ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?

Четвер, 2 січня 2003, 17:39
Народний депутат України Григорій Омельченко у четвер звернувся до судді судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду міста Києва Юрія Василенка з проханням порушити кримінальну справу щодо президента Леоніда Кучми, спікера Володимира Литвина, голови ДПАУ Юрія Кравченка та народного депутата Леоніда Деркача "за ознаками злочину" – "викрадення Георгія Гонгадзе, вчинене організованою групою осіб за попередньою змовою, що спричинило тяжкі наслідки".

У своїй заяві глава Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради нагадав, що 23 вересня до комісії та до Генерального прокурора України Святослава Піскуна звернулася Мирослава Гонгадзе із заявою про злочин, вчинений Кучмою, Литвином, Кравченком та Деркачем проти Георгія Гонгадзе. У заяві дружина загиблого журналіста вимагала від Піскуна порушити проти зазначених осіб кримінальну справу та притягнути їх до відповідальності.

27 вересня із заявою про злочин проти Гонгадзе, здійснений Кучмою, Литвином, Кравченком та Деркачем, до Тимчасової комісії та до Генпрокуратури звернувся колишній майор держохорони Микола Мельниченко, який також вимагав порушити кримінальну справу проти зазначених осіб. До заяви були додані транскрипти 10 розмов з кабінету президента України, записані Мельниченком.

Крім того, як нагадує Омельченко, "експерт Брюс Кеніг (компанія "Бек Тек", США) провів лабораторне дослідження п’яти аудіозаписів розмов Л.Кучми з В.Литвином, Ю.Кравченком, які вони вели про журналіста Георгія Гонгадзе, записаних М.Мельниченком 3 липня та 11 вересня 2000 року у службовому кабінеті Президента України. Згідно з висновком Брюса Кеніга, досліджені ним аудіозаписи є цілісними, автентичними і монтажу не піддавалися".

2 вересня Тимчасова слідча комісія Верховної Ради дійшла висновку, що "наявних доказів достатньо для того", щоб вважати Кучму, Литвина, Кравченка та Деркача "співучасниками злочину, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.146 КК України, тобто організаторами викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, вчиненого організованою групою осіб за попередньою змовою, що спричинило тяжкі наслідки". Народні депутати також вирішили вимагати від ГПУ порушення кримільної справи проти зазначених осіб.

"4 вересня 2002 року Генеральному прокурору України Святославу Піскуну було передано заяви Мирослави Гонгадзе, Миколи Мельниченка, десять розшифровок аудіозаписів розмов про Георгія Гонгадзе, висновки експерта Брюса Кеніга (лабораторний звіт від 8 лютого 2002 року) та інші докази для порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Юрія Кравченка, Леоніда Деркача", зазначається у заяві Омельченка. Проте "заступник Генерального прокурора України Віктор Шокін не виконав вимог ст.97 КПК України: не порушив кримінальну справу і не виніс постанову про відмову в порушенні справи". За словами Шокіна, документи були "долучені до матеріалів кримінальної справи, порушеної за фактом вбивства журналіста Георгія Гонгадзе".

На думку народного депутата, "Генеральний прокурор України Піскун і заступник Генерального прокурора Шокін порушили також вимоги ст.4 КПК України, яка передбачає, що прокурор зобов’язаний порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину", адже в отриманих "Генеральним прокурором України матеріалах є достатні дані (докази), які вказують на наявність в діях Кучми, Литвина, Кравченка, Деркача ознак злочину, передбаченого ст.27, ч.3 ст.146 КК України".

За словами Омельченка, "порушення кримінальної справи щодо президента України, народних депутатів України та суддів є лише початком досудового слідства, яке не обмежує їхніх конституційних прав і свобод і не порушує недоторканність Президента України, народних депутатів України та суддів, яка передбачена ст.80, 105, 126 Конституції України". Крім того, у випадку виявлення ознак злочину у діях президента та народних депутатів "прокурор, слідчий, орган дізнання, суддя, суд згідно зі ст. 4, 94, 95, 97, 98 КПК України зобов’язані порушити кримінальну справу" щодо них.

Омельченко нагадує, що нагодою для порушення кримінальної справи, зокрема, "є заяви або повідомлення посадових осіб і представників влади (ст.94 КПК України). Згідно зі ст. 1, 17 Закону "Про статус народного депутата України" народний депутат України є представником Українського народу у Верховній Раді України і представником державної влади".

На підставі викладеного та керуючись ст. 1, 16, 17, 19 Закону "Про статус народного депутата України", як представник Українського народу в парламенті та державної влади Григорій Омельченко просить Василенка згідно зі статтями 4, 94, 95, 97, 98, 981 КПК України "порушити кримінальну справу щодо президента України Кучми Леоніда Даниловича, Голови Верховної Ради України Литвина Володимира Михайловича, голови Державної податкової адміністрації України Кравченка Юрія Федоровича, народного депутата України Деркача Леоніда Васильовича за ознаками злочину, передбаченого ст.27, ч.3 ст.146 КК України – викрадення Георгія Гонгадзе, вчинене організованою групою осіб за попередньою змовою, що спричинило тяжкі наслідки". Крім того, народний депутат пропонує "прийняти рішення про заборону Кравченку Юрію Федоровичу виїжджати за межі України до закінчення досудового розслідування".

Крім того, у четвер Григорій Омельченко також звернувся до Верховного суду України з проханням "скасувати рішення палати з кримінальних справ і військової палати Верховного Суду України про скасування постанов про порушення кримінальних справ щодо президента України Кучми".

Раніше Юрій Василенко заявляв, що порушить нову справу у випадку, якщо до нього ще раз звернуться з заявою про злочин.

Читайте також:

Скасування кримінальних справ проти Кучми – порушення Конституції

Повний текст заяви Григорія Омельченка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування