Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа теж дослухатиметься до США, які зробили Кучму вигнанцем

Субота, 4 січня 2003, 12:33
"Cтавлення Європи до Кучми залежатиме в першу чергу від того, як будуть складатися його відносини з Вашингтоном". Таку думку у коментарі радіо "Свобода" висловив Александр Рар, німецький політолог, керівник відділу "Росія–СНД" Німецького товариства зовнішньої політики.

"Думаю, що прогноз про те, що американці списали Кучму, в принципі правильний. Американці чекатимуть на момент, щоб побудувати якісно нові відносини вже з майбутнім президентом України і ставку, звісно, зробили на Ющенка, який із погляду Заходу, з погляду Америки, найбільш кваліфікований політик, щоб проводити демократизацію і ринкові реформи в Україні. Але думаю також, що Америка і європейці будуть придивлятися й до інших кандидатів".

Коментуючи створення газового консорціуму, Рар зазначив: "Німецькі фірми, в першу чергу "Рургаз", хочуть, щоб весь цей бізнес стосовно газу і майбутнього транспортування енергоносіїв із Росії і Каспійського регіону через Україну на Захід був прозорим. Якщо він не буде прозорим, то не будуть вкладати гроші".

За словами експерта, проблема для Німеччини полягає у тому, що саме вона відіграє "головну роль у відбудові цього нового консорціуму і, можливо, навіть усього енергетичного альянсу з боку Європейського Союзу". "Крім Німеччини, в принципі лише Італія має тут великі інтереси".

Відповідаючи на питання "Свободи", Рар зазначив, що хоча мова іде про створення консорціуму, однак цей проект зачіпає і майбутню приватизацію української труби. "Гадаю, що це багато в чому і приватизація. Бо тут іде й прихована боротьба за те, хто ж контролюватиме енергетичний ринок майбутнього. В Німеччині багато хто розуміє, що "Газпром" у 2005 році, вірогідно, буде демонополізований. Нові компанії, такі, як "Юкос" і "Лукойл", також будуть торгувати газом. Тому, щоб співпрацю з цими новими гігантами, майбутніми гігантами на газовому ринку можна було з самого початку будувати на користь Німеччини, потрібна домовленість із транзитними державами, такими, як Україна і Білорусь".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування