Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналістів убивають менше, зате саджають більше - "Репортери без кордонів"

Вівторок, 7 січня 2003, 16:07
У 2002 році у світі було вбито 25 журналістів, принаймні, 692 були заарештовані, 1420 зазнали нападу. Щонайменше, 389 ЗМІ відчули цензуру. Такі дані щорічного звіту міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів".

Новий, 2003-й рік 118 журналістів у всьому світі зустріли у в'язниці. Порівняно з попереднім роком, убито менше журналістів (31 у 2001-му), однак на 40% зросла кількість представників ЗМІ, які опинилися за ґратами.

У 2 рази стало більше журналістів, які зазнали фізичного нападу. Кількість ЗМІ, що піддавалися цензурі, практично не змінилася.

"Репортери без кордонів" у звіті, опублікованому 6 січня, відзначають, зокрема, що угоди про перемир'я і політичні реформи протягом останнього року в Анголі, Афганістані і Шрі-Ланці відчутно покращили ситуацію зі свободою слова. Однак, погіршення зафіксовано у таких країнах, як Італія і США, де журналісти потрапили до в'язниці.

Як зазначено у звіті, в Україні вирішення справи вбитого у 2001 році керівника телекомпанії Ігоря Александрова зайшло у тупик, незважаючи на рішення Верховного суду направити його на повторне розслідування. Крім того, за даними "Репортерів", керівником розслідування призначений чиновник, який в останні роки відкрито конфліктував з журналістом.

"У ряді випадків, - йдеться у звіті, - закон, що відстоюється місцевими і міжнародними організаціями захисту свободи преси, показав свою ефективність". У числі таких випадків організація називає розслідування у справі вбитого в Україні журналіста Георгія Гонгадзе, яка "почала просуватися вперед після декількох років простою з боку Генеральної прокуратури".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування