ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИЛА КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ ПРОТИ БАКАЯ?

Неділя, 2 лютого 2003, 23:00
Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НАК "Нафтогаз України" у період керівництва компанії Ігорем Бакаєм, повідомила заступник генпрокурора Тетяна Корнякова на прес-конференції в понеділок.

"Це стосується періоду діяльності керівництва "Нафтогазу України" Ігоря Бакая", - сказала Корянкова, додавши, що у полі зору Генпрокуратури знаходиться і сьогоднішня діяльність "Нафтогазу України" і "у ході перевірки" вже встановлені "відповідні порушення".

Епізоди цієї справи відносяться до 2000 і 2002 року, сказала Корнякова. Справа знаходиться на стадії розслідування, обвинувачення поки нікому не пред'явлені.

За її словами, компанія "Ітера інтернешнл енерджі" і НАК "Нафтогаз України" уклали контракт на постачання 8 млн. кубометрів газу на суму $400 млн. Потім "набрали силу взаємозаліки, офшорні компанії, поступки боргу", у результаті чого $5 млн. надійшли на рахунок литовського банку на прізвище Єрьоміна. На даний час прокуратурі не вдалося встановити особу, на прізвище якої відкритий рахунок.

Корнякова відзначила, що рахунок міг бути відкритий на загублений або украдений паспорт.

За даним фактом 29 січня Генпрокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину, що передбачений частиною 5 статті 191 (зловживання службовим становищем посадовими особами), а також частини 2 статті 364 Кримінального кодексу України.

24 березня 2000 р. голова правління НАК "Нафтогаз України" Бакай подав заяву про звільнення за власним бажанням. Бакай займав посаду глави НАК "Нафтогаз України" з весни 1998 року.

НАК "Нафтогаз України" створена постановою Кабінету міністрів України від 25 травня 1998 року з метою забезпечення функціонування нафтогазової промисловості України і постачання енергоносіями промислових і побутових споживачів, а також транзиту нафти і газу в Європу. Дочірні підприємства НАК добувають 96% нафти і газового конденсату і 97% газу в Україні, а також транспортує 100% російського газу до Європи.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування