Хорошковський розповів про рішучість США покарати Україну

Понеділок, 3 лютого 2003, 10:47
Міністр економіки та європейської інтеграції Валерій Хорошковський заявляє, що США поки не впроваджували санкції проти України, але готові це зробити у випадку невиконання умов FATF. Про це Хорошковський заявив у інтерв'ю "Першому національному" після повернення з США.

"Сполучені Штати ще не застосували санкції, але вони надзвичайно готові це зробити і, власне, весь переговорний процес щодо цього питання якраз ми обговорювали – як уникнути застосування санкцій, що можна зробити для того, щоб цього не було і як можна отримати підтримку Сполучених Штатів щодо цього питання", - сказав міністр.

Хорошковський повідомив, що на переговорах було визначено додаткові питання, які Україна має вирішити до лютневої сесії FATF.

"На мій погляд, у нас є всі шанси, для того, щоби санкції не були застосовані", - спрогнозував він. "Якщо ми вирішимо всі необхідні умови для підтримки Сполученими Штатами нашої позиції, то я впевнений, що ми можемо їхати до FATF сміливо".

Хорошковський також наголосив, що зняття питання санкцій не означатиме виведення України з "чорного списку" FATF.

"Навіть після того, як буде прийняте рішення про незастосування санкцій, Україна може ще протягом певного періоду, я думаю десь протягом року, залишатися в "чорному списку" і будуть проводитися моніторингові дії щодо, власне, практики – як відбувається моніторинг по відмиванню брудних грошей".

Хорошковський назвав таку позицією "нормальною". "Для нас найголовніше, щоб дійсно не були на практиці застосовані санкції, тому що це може зруйнувати фінансовий сектор".

Коментуючи іншу тему переговорів у США, Хорошковський також назвав "реальним" термін вступу України до Світової організації торгівлі у 2004 році.

Він повідомив, що делегації України вдалося домовитися, "що Сполучені Штати будуть підтримувати наш прискорений вступ до СОТ".

Хорошковський додав, що і в Давосі на переговорах "було зроблено достатньо багато і за власною ініціативою Віктора Федоровича [Януковича], і за ініціативою членів делегації, щоб при кожному обговоренні з кожною країною – членом робочої групи досягати конкретних строків щодо закінчення переговорів по відпрацюванню загальних позицій".

Хорошковський також розповів, що "в кінці" переговорів у Вашингтоні "і американські колеги, і наша делегація відчули потепління" у відносинах. "І власне це було зафіксовано в протоколі, в нашій спільній заяві, яку ми зробили за результатами роботи [україно-американського] комітету", - сказав міністр.

За матеріалами сайту "Огляд телеефіру"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування