Спадкоємець Кучми буде безпартійним?

Понеділок, 3 лютого 2003, 12:47
Українські партії, "як самодостатні структури", не готові до найближчих президентських виборів, і жодна з них не зможе забезпечити перемогу свого кандидата, заявив голова правління комітету виборців України Ігор Попов.

До такого висновку комітет виборців прийшов після проведення у грудні 2002 року - січні 2003 року моніторингу стану і проблем діяльності політичних партій в Україні у рамках програми "Демократичний моніторинг", повідомив він у ході "круглого столу" у понеділок у Києві.

Моніторинг охопив 13 найбільших і найактивніших партій. У цьому переліку Компартія, Соцпартія, СДПУ(О), "Батьківщина", УРП "Собор", "Трудова Україна", Партія регіонів України, Аграрна партія України, НДП, Народний Рух України, колишній Український Народний Рух (нині Українська народна партія), партія "Реформи і порядок" і Партія зелених України.

Крім того, комітет виборців України досліджував також й інші партії у деяких областях.

Зі слів Попова, "найбільш сильними структурами" на президентських виборах будуть або адміністративно-виконавча вертикаль або "зліплена в останній момент структура з найбільш здатних осередків різних партій". "Тобто очікується розвалення і переманювання", - вважає він.

У той же час, зі слів Попова, на сьогоднішній день дуже важко створити нову партію, яка "буде підтримана виборцями". "Поїзд практично пішов і, якщо партія у найближчі півроку не заявить про себе, наші виборці не такі безглузді, щоб клювати в останній момент на щойностворену партію", - підкреслив він.

У ході проведеного моніторингу, повідомив Попов, більшість керівників обласних організацій політичних партій не змогли відповісти на питання, кого вони бачать кандидатом у президенти від своєї партії.

Однозначними у відповідях були тільки представники партій, які входять до блоку "Наша Україна". У 99% випадків вони називали прізвище лідера блоку Віктора Ющенка.

"Більш-менш" визначилися представники "Батьківщини", КПУ, СДПУ(О), а також СПУ. Представники інших партій відповіли, що це питання не розглядалося. У той же час звучали прізвища Юлії Тимошенко (БЮТ), Олександра Мороза (СПУ), Віктора Медведчука (СДПУ(О), Сергія Тігіпка ("Трудова Україна"), Петра Симоненка (КПУ), Валерія Пустовойтенка (НДП), Анатолія Матвієнка (УНП "Собор") і Віталія Кононова (ПЗУ) ", - зазначив Попов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування