Литвин попросив Кучму не ганьбити Верховну Раду

Вівторок, 4 лютого 2003, 11:52
Верховна Рада четвертого скликання повинна визначитися, яке місце Україна займе у світі, і зробити це треба на третій сесії, що відкрилася у вівторок, вважає голова парламенту Володимир Литвин.

"Внутрішні проблеми обов'язково виносимо за межі країни, обливаючи при цьому брудом один одного і намагаючись довести закордонним партнерам, що всі невдачі України лежать у площині "парламент або президент", - заявив спікер, виступаючи у парламенті на відкритті сесії, підкресливши, що ця тенденція зберігається і навіть підсилюється.

"Не говорю вже про наші добровільні напрошування на міжнародні санкції і різного роду моніторинги, про те, що іноді члени офіційних делегацій немов змагаються в тому, хто дошкульніше скаже за кордоном про Україну", - сказав Литвин.

На його думку, "наївно сподіватися, що накладені санкції автоматично знімуться з України зі зміною влади".

"Захопившись дебатами" навколо зовнішньополітичних орієнтирів країни у системі координат: Європа або Росія, "ми виснажилися і, схоже, довизначалися до того, що втрачаємо інтерес до себе з боку і Європи і Росії", зазначив Литвин.

Він підкреслив, що проблему "політичної репутації України у світі" необхідно вирішувати у себе вдома власними силами.

"Тільки так можна гідно й упевнено почувати себе у міжнародному просторі, де ми повинні реалізувати свої європейські і євроатлантичні устремління й амбіції, поширювати і поглиблювати співробітництво в рамках СНД, особливо стратегічне партнерство з Російською Федерацією, використовуючи, зокрема, головування України у Співдружності", - заявив Литвин.

Він підкреслив, що необхідно зробити все, щоб третя сесія стала підтвердженням практичної євроінтеграційної налаштованності України і її парламенту.

Головним, на його думку, є ухвалення відповідних законів, гармонізація національного законодавства з європейським.

"Сесію треба оптимально використати для поглиблення на законодавчому і практичному рівнях співробітництва з Європейським Союзом, НАТО, для повного виконання зобов'язань перед Радою Європи", - відзначив він.

"Ми просто зобов'язані створити всі умови для того, щоб порушити питання про зняття моніторингу з нашої держави", - заявив Литвин.

Литвин закликав народних депутатів до підвищення ефективності роботи парламенту, назвавши "проблемою номер один якість законотворчості". Він підкреслив, що "політичний компонент у діяльності парламенту не повинен домінувати над законотворчим".

За його словами, вже на сьогоднішній день до порядку денного третьої сесії внесено близько 800 законопроектів. "Законодавче обличчя третьої сесії" повинні визначити Податковий кодекс, а також базові пенсійні закони, що "депутати зобов'язані ухвалити", підкреслив він.

Спікер нагадав, що тільки протягом третього-четвертого скликань парламенту зміни до закону про податок на додану вартість вносилися 71 раз, у закон про оподаткування прибутку підприємств - 65. "Якщо узяти всю багатостраждальну долю цих документів з часу ухвалення, то на них вже, що називається, живого місця не залишилося", - сказав він.

За його словами, "створюється враження, що дехто з керівників органів виконавчої влади починає свою діяльність на новій посаді зі спроб пристосувати відповідне законодавство під себе".

У той же час, підкреслив спікер, мова йде не про "непотрібність і другорядність" змін і доповнень до чинного законодавства, а про те, "що коефіцієнт корисної дії в парламенті може і має бути значно вищим".

Крім того, вважає Литвин, усім суб'єктам законодавчої ініціативи, а головне "найбільшим постачальникам законопроектів - урядові і народним депутатам", треба істотно підвищити відповідальність за якість усього, з чим вони входять до парламенту.

Разом з тим, відзначив він, Верховна Рада як вищий представницький орган держави, "який найбільш адекватно відбиває суспільні настрої", має найнижчий рейтинг довіри серед населення.

Однією з причин такого ставлення є "незмінне негативне відношення до парламенту далеко не рядових представників інших державних і політичних структур, що не перестають вправлятися в інвективах на його адресу, що потім охоче підхоплюється, тиражується і доноситься до суспільної маси".

"Ставлення, рівень довіри до Верховної Ради - це ставлення і рівень довіри до влади в цілому і, за великим рахунком, до держави", - підкреслив Литвин.

На його думку, на сьогоднішній день задача в тому, щоб "створити нову лінію поведінки, що співвідноситься із сьогоднішніми реаліями і завтрашніми задачами".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News