Кучма буде одночасно інтегрувати СНД, і йти до ЄС

Вівторок, 4 лютого 2003, 15:28
Президент Кучма вважає своїм головним завданням на посаді голови Ради голів держав СНД перевести стосунки у рамках Співдружності в економічну площину.

У вівторок на прес-конференції у Києві Леонід Кучма назвав останній саміт голів держав СНД "істотним кроком", що свідчить про те, що можливості СНД не вичерпані.

"Якби всі (держави СНД) були одностайні у тому, що треба перейти від політичних питань до економічних, це було б позитивним явищем на пострадянському просторі", - сказав глава української держави.

Кучма зазначив, що на даний момент Україна використовує тільки 10% можливостей спільного ринку Співдружності. "Зі ста процентів скотилися до десяти процентів", - відзначив президент, підкресливши: "Ми не маємо права втрачати можливості (які надає СНД)".

"Наше завдання - більш активно виступати на цьому просторі і закінчити те, про що Україна говорила всі ці роки - створити зону вільної торгівлі", - заявив Кучма.

Він також розповів, що у співпраці з СНД зацікавлені і держави Центральної Європи: Польща, Болгарія, Словаччина. "Те, що вони виробляють, особливим попитом у країнах старої Європи не користується".

Відповідаючи на питання, чи означає, що тепер Київ перетвориться на столицю СНД, Кучма відповів із сарказмом: "Центром ЄС, може, зробимо?".

Кучма сказав, що навколо його обрання "багато спекулюють, що це посада на перспективу". "Я б пропонував у інтернеті статут СНД опублікувати, щоб зайві речі не поширювали", - додав він.

Кучма також сказав, що не вважає експансією прихід російського капіталу в Україну. "Ми до експансії запрошували весь світ. […] Росіяни відчувають себе в Україні як риба у воді". Західні ж інвестори стикаються з проблемами розуміння не тільки мови, але й українських реалій, коли закони кожний чиновник трактує по своєму, відзначив президент.

Ще Кучма сказав, що "радий" купівлі росіянами ряду нафтопереробних заводів України. "Тому що заводи працюють і проблеми нафтопродуктів не існує".

У той же час Кучма підкреслив, що прагнення України до "європейських стандартів" є "аксіомою". "Я не ставлю питання про вступ - тому що розумію, що це далеко". Він сказав, що інтеграція в ЄС буде вимагати ряд етапів: вступ до СОТ, асоційоване членство… "А далі - як Бог дасть. Точніше, не Бог, а як ми будемо працювати".

Кучма також підкреслив, що без України ЄС є "незавершеним формуванням".

Інтерфакс-Україна, "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування