Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не тільки опозиція думає, як швидше позбутися Кучми

Вівторок, 4 лютого 2003, 16:23
Чим ближче закінчення президентського терміну Кучми, тим частіше піднімається питання про гарантії главі держави після виходу на пенсію. Цікаво, що ця тема, якщо і піднімалася після відставки першого президента Леоніда Кравчука, то, можливо через не таку гостру актуальність, так і не була законодавчо оформлена.

Зараз для всіх зрозуміло, що Кучмі без таких гарантій не обійтися. Постійно пам'ятають про це ті, хто поки змушений підтримувати Кучму. Турбуються і в рядах опозиції, для яких Кучма вже давно став особистим ворогом. У кожного своя турбота.

5 лютого Конституційний суд розгляне конституційне подання 47 народних депутатів, що просять Суд розтлумачити положення про недоторканність президента України.

Депутати хочуть знати, чи користується президент недоторканністю після закінчення своїх повноважень, тобто після виходу на пенсію.

Тому автори подання вважають за необхідне мати офіційне тлумачення положень двох статей Конституції.

Частина перша статті 105 звучить так: "Президент України користується правом недоторканності на час виконання обов'язків".

Частина перша статті 111: "Президент може бути відсторонений з посади Верховною Радою в порядку імпічменту у випадку здійснення ним державної зради або іншого злочину".

Депутати хочуть з'ясувати для себе такі питання: чи може бути порушена кримінальна справа у відношенні особи під час здійснення нею повноважень президента України?

Чи може бути почата процедура відсторонення президента України з посади в порядку імпічменту у випадку здійснення ним державної зради або іншого злочину без порушення кримінальної справи проти особи, що виконує повноваження президента України?

Хто й у якому порядку може порушити кримінальну справу проти президента України?

Чи поширюються на президента України вимоги Кримінального кодексу країни під час виконання ним повноважень?

УП не вдалося з'ясувати прізвища всіх 47 депутатів, що цікавляться проблемою гарантій недоторканності президента. Відомо тільки, що уповноваженими від депутатського корпусу на засіданні Суду виступлять Сергій Сас і Степан Хмара – обоє представники Блоку Тимошенко. Опозиція готує план.

Уперше про те, що в пропрезидентському таборі готується законопроект про гарантії президентові, проговорився все той же Леонід Кравчук. Протягом досить довгого часу УП не вдавалося знайти автора проекту. У вівторок стало відомо, що найбільше переживає про долю Кучми депутат Сергій Ківалов.

При усій своїй зовнішній незаангажованості – Ківалов офіційно не входить у жодну з пропрезидентських фракцій – широко відомі його теплі стосунки з гарантом. Перебуваючи в Одесі, Кучма ніколи не проїжджає повз Одеську юридичну академію, керівником якої є Ківалов.

Законопроект Ківалова називається "Про соціальні і правові гарантії президентові України, що припинив виконання повноважень".

У документі всього 9 статей. У коротенькій преамбулі сказано, що президент зберігає за собою звання довічно. Закон гарантує соціальні і правові гарантії президентові й усім членам його родини - точно так само довічно (не зазначено протягом чийого саме життя). Усі ці пільги не поширюються на президента, якого "пішли" за допомогою імпічменту, або який вчинив тяжкий злочин.

Ківалов так пояснює необхідність надання довічних прав президентові: "Президент України є главою держави і виступає від його імені. Конституційний статус Президента України відзначається багатофункціональністю й універсальністю, великим обсягом обов'язків і повноважень, включаючи дискреційні повноваження. В особі президента України збігаються власна компетенція органа і посадової особи".

Президентові й членам його родини гарантується безкоштовна довічна державна охорона, у довічне користування йому передається державна дача, за ним зберігається той рівень медичних послуг, що він одержував у момент виконання обов'язків.

І якщо президент раптом при наявності безкоштовного службового автомобіля все ж вирішить проїхатися у громадському транспорті, і тут його чекає приємна несподіванка – користування міським і приміським транспортом президентові обійдеться безкоштовно. Правда, за винятком таксі.

Точно так само Кучма і Кравчук одержать можливість безкоштовно користуватися VIP-залами в аеропортах і вокзалах, державним зв'язком, безкоштовно слати телеграми, що точно так само довічно будуть називатися "урядовими".

І якщо колишньому президентові ще знадобляться гроші на кишенькові витрати, то держава готова йому виділити довічне грошове утримання у розмірі 80% від середньомісячної заробітної плати діючого президента з урахуванням усіх видів надбавок. Зауважимо, що сума щомісячного президентського заробітку не розголошується. Під час виборчої кампанії 1999 року він якось зізнався, що одержує близько 900 грн., тобто не більше 200 доларів. Уже у 2002 році зарплату Кучмі підняли до 2 тисяч 600 грн.(близько 500 доларів).

Екс-президентові надається офіс для виконання "його представницьких функцій" і навіть бюджетні гроші на утримання його апарату.

Але найцікавіше, що саме за себе говорить, мабуть, 7 і 8 статті законопроекту, які варто процитувати детальніше.

Стаття 7. Право на податкову амністію
Президент України має право на податкову амністію, що складається зі звільненні від фінансової, адміністративної або кримінальної відповідальності платника податків за відхилення від сплати податкових зобов'язань, недекларування доходів і валютних цінностей, рухомого й нерухомого майна, розміщеного в Україні, а також за її межами.

Президент України до закінчення граничного терміну подання декларації з річного сукупного оподатковуваного доходу, подає державній податковій адміністрації України декларацію, у якій зазначаються відомості про доходи й об'єкти податкової амністії, що приймаються як податкова база для нарахування податкових зобов'язань майбутніх періодів.

Інформація, що міститься в деклараціях амністованих доходів, є державною власністю і не підлягає розголошенню або оприлюдненню.

Право на податкову амністію для президента України не поширюється на доходи й об'єкти власності, визначені Конвенцією про відмивання, пошук, арешт і конфіскацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

Право на податкову амністію надається президентові України в одноразовому порядку.

Стаття 8. Особливості захисту права на особисту недоторканність
Президент України не може бути притягнутий до карної або адміністративної відповідальності, затриманий, арештований, притягнутий до особистого огляду, допиту щодо дій (бездіяльності), що були вчинені під час виконання повноважень президента України або після припинення його повноважень...


Положення статті 8 не діють, якщо справа відкрита винятково з ініціативи Генерального прокурора, за підтримки Верховної Ради в порядку встановленому 111 статтею Конституції, тобто двома третинами голосів після заслуховування результатів розслідування спеціальної слідчої комісії парламенту. Нагадаємо, що поки Кучмі вдається успішно з цим боротися, застосовуючи право вето до закону про спеціальні слідчі комісії.

Усі витрати на довічне утримання Кучми і всіх його родичів покладаються на державний бюджет.

Порпаючись у законодавчій бібліотеці, вдалося знайти ще один законопроект на тему гарантій президентові - "Про гарантії колишньому Президентові України та членам його сім'ї", зареєстрований ще 19 лютого 2001 року від імені Ігоря Юхновського.

У цьому документі було 10 статей, і він мало чим відрізняється від запропонованого два роки по тому Ківаловим. Дві відмінності – у далекому 2001 році ще ніхто не думав про податкову амністію для президента, і друге – додаткова стаття про президента, якого відсторонили від посади шляхом імпічменту.

Особа, зміщена з посади президента України в порядку імпічменту, незважаючи на збиток, що може бути заподіяний достоїнству посади Президента України, може бути притягнута до карної або адміністративної відповідальності за дії, вчинені ним у період виконання повноважень президента України, за умови дачі згоди Верховної Ради України

До речі, як твердить Ківалов, його проект цілком враховує "досвід закордонних країн, особливо ідеї, викладені у Федеральному Законі Росії "Про гарантії Президентові Російської Федерації, що припинив виконання своїх повноважень, і членам його родини". Нагадаємо, що Єльцин пішов достроково і передав свої повноваження Путіну, чим, ймовірно і була спричинена саме така назва закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...