"Жучки" в кабінетах Сивковича і Мусіяки не збентежили МВС

Вівторок, 4 лютого 2003, 18:11
У Міністерстві внутрішніх справ України негативно оцінюють депутатську ініціативу щодо позбавлення міліцейських спеціальних підрозділів права на санкціоноване негласне зняття інформації.

Так держсекретар МВС Олександр Гапон прокоментував відповідний законопроект, внесений народним депутатом Володимиром Сивковичем (позафракційний). Парламентарій пропонує залишити право на негласне зняття інформації (прослуховування телефонів, офісів, перегляд електронної пошти і т.д.) тільки за Службою безпеки України.

"На сьогодні 90% всіх оперативно-пошукових заходів проводить міліція, оскільки на міліцію покладено розкриття більшості кримінальних справ", - сказав Гапон, підкресливши, що особисто він велику частину своєї кар'єри в органах внутрішніх справ працював в оперативних підрозділах.

Держсекретар МВС зазначив, що і сьогодні оперативна робота МВС досить складна, оскільки для проведення заходів щодо зняття інформації необхідна санкція прокурора і дозвіл суду. "Однак ми проводимо такі заходи відповідно до законодавства", - підкреслив він.

У цей час, згідно із законом про оперативно-пошукову діяльність право на санкціоноване судом негласне знімання інформації мають ряд підрозділів МВС, СБУ, Прикордонних військ, Управління державної охорони, оперативні підрозділи податкової міліції ДПАУ, оперативні підрозділи Держдепартаменту виконання покарань, розвідувальний орган Міноборони.

У свою чергу Сивкович пропонує залишити право на негласне знімання інформації тільки за СБУ. Згідно із законопроектом, проведення таких заходів іншими оперативними підрозділами повинно здійснюватися на їх замовлення відповідними підрозділами СБУ.

Крім того, Сивкович пропонує доповнити закон про СБУ новим пунктом, в якому указати, що спецслужба повинна реалізовувати державну політику щодо розробки, виготовлення, реалізації спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку та інших засобів негласного отримання інформації. СБУ також повинна забезпечити контроль і координацію діяльності державних органів у цій сфері.

Народний депутат виступив з такою ініціативою після того, як у грудні минулого року в офісі партії "Вперед, Україно!", одним з лідерів якої він є, був знайдений професійний прослуховуючий пристрій. За даним фактом прокуратура Києва за вказівкою Генпрокуратури порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 359 ч.1 Кримінального кодексу України - незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

42-річний Сивкович закінчив Київське вище училище зв'язку, за спеціальністю радіоінженер, у 1977-92 рр. - служив в армії, органах КДБ СРСР. У 1998 році працював помічником президента Леоніда Кучми. Обраний депутатом за мажоритарним округом №93 Київська область.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування