Кучма готує облаву на чиновників-любителів хабарів

Середа, 5 лютого 2003, 15:36
Президент Леонід Кучма підписав указ про посилення контролю за декларуванням доходів особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Його текст оприлюднено на сайті Верховної Ради України.

Указ передбачає створення "чіткої системи державного фінансового контролю" як декларування, так і витрачання доходів цими особами. Ідеться не лише про осіб, "уповноважених на виконання функцій держави", але і претендентів на посади державних службовців.

Система має визначити коло осіб, які подаватимуть декларації про доходи, зобов'язання фінансового характеру, свій і членів своєї сім'ї майновий стан та декларації про одержання додаткових доходів від викладацької, наукової та творчої діяльності;

Має бути також визначений орган державного фінансового контролю за декларуванням та витрачанням доходів державними чиновниками.

Указ передбачає запровадження спеціальної (додаткової) декларації, де б обгрунтувавалися джерела походження сум, використаних на придбання майна, оплату виконаних робіт чи наданих послуг. Подаватися вона має на вимогу цього органу державного фінансового контролю.

У документі також сказано, що має бути встановлена мінімальна сума витрат, перевищення якої дає підстави для запровадження державного фінансового контролю.

В указі не називаються конкретні органи контролю або розмір граничної суми.

Водночас указ пропонує Верховній Раді прискорити прийняття закону про державний фінансовий контроль за декларуванням та витрачанням доходів особами, вповноваженими на виконання функцій держави.

Кабміну разом із Державною податковою адміністрацією та НБУ наказано забезпечити функціонування системи державного фінансового контролю за декларуванням та витрачанням доходів такими особами.

В указі також зазначено, що Міністерство внутрішніх справ, СБУ, Державна податкова адміністрація за участю Генпрокуратури України мають забезпечити додержання вимог законодавства щодо декларування доходів.

Також МВС, СБУ, ДПАУ та Генпрокуратура повинні забезпечити притягнення до відповідальності осіб, винних в ухиленні від сплати податків та вчиненні корупційних діянь.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування