Долю судді, який хотів посадити Кучму, будуть вирішувати депутати

Середа, 5 лютого 2003, 17:06
Вища рада юстиції України прийняла рішення внести до Верховної Ради України подання на звільнення із займаної посади судді апеляційного суду Києва Юрія Василенка.

Таке рішення було прийнято на засіданні ВРЮ у середу після розгляду результатів провадження стосовно Василенка, відкритого за поданням члена ВРЮ Валерія Євдокимова.

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, на початку розгляду питання про зняття Василенка з посади судді, він заявив відведення 8-ми членам ВРЮ у зв'язку з їх "особистою зацікавленістю" у цьому питанні.

За регламентом роботи ВРЮ, всі голосування повинні проходити у закритому режимі. Однак присутні на засіданні Ради народні депутати від фракції Блоку Юлії Тимошенко, Компартії, Соцпартії і "Нашої України" відмовилися залишати зал, через що члени ВРЮ перейшли до іншого приміщення для голосування.

Вища рада юстиції відхилила всі відведення, після чого Василенко і всі присутні депутати залишили його засідання.

У ході розгляду питання доповідач ВРЮ Лідія Ізовітова повідомила, що перевірка виявила ряд ознак того, що постанови про порушення кримінальної справи стосовно президента Леоніда Кучми Василенко "писав не сам".

Крім того, Ізовітова звернула увагу, що раніше Василенко займався політичною діяльністю і балотувався у Верховну Раду за підтримкою Соцпартії України. Однак надалі у ході обговорення члени ВРЮ висловилися за те, щоб не згадувати цей факт в остаточному рішенні.

У ході обговорення члени ВРЮ, які підтримували звільнення Василенка, підкреслили, що він, виносячи постанову про порушення кримінальної справи стосовно Кучми, по-перше, не мав на це права як суддя, по-друге - не мав на це права, оскільки президент користується абсолютним імунітетом, і залучення його до кримінальної відповідальності здійснюється тільки у порядку імпічменту.

Вища рада юстиції України відкрила провадження стосовно судді Василенка у зв'язку з порушенням присяги судді.

Як повідомлялося, Василенко виніс дві постанови про порушення кримінальної справи стосовно президента України Леоніда Кучми. Першу постанову він виніс 15 жовтня 2002 року. Відповідно до порушеної справи, Кучма обвинувачується у ряді злочинів, у тому числі зловживанні службовим становищем, зазіханні на життя державного діяча, перешкоджанні професійній діяльності журналістів.

Генпрокуратура назвала постанову Василенка незаконною і попросила її скасувати. Другу постанову Василенко виніс 13 листопада у зв'язку з тим, що президент не підписав закони про Кабінет Міністрів і тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, які "повинен був підписати у п'ятиденний термін".

22 жовтня Верховний суд України зняв з розгляду касаційну справу про порушення кримінальної справи стосовно президента країни Леоніда Кучми й ухвалив повернути її в апеляційний суд Києва для виконання вимог Кримінально-процесуального кодексу.

ВРЮ повинна вирішити або закрити дане провадження стосовно Василенка, або внести у Верховну Раду України пропозицію про звільнення його із займаної посади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування