Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азарову випало бути або тріумфатором, або "цапом відбувайлом"

Четвер, 6 лютого 2003, 13:17
Делегацію України на засіданні FATF очолить перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров. Таким є рішення уряду, зазначив у коментарі журналістам глава Нацбанку Сергій Тігіпко.

"Питання FATF - це проблема Кабміну, і окремого підрозділу, підпорядкованого Мінфіну [ідеться про Держдепартамент фінансового моніторингу]", - сказав Тігіпко.

Тігіпко спрогнозував, що FATF на сесії 12 лютого не відмінить санкції проти України після виконання всіх вимог. "Відразу санкції зняті не будуть. Можливо, будуть призупинені", - сказав він.
Він також вважає, що у ході лютневого засідання FATF на адресу України не будуть висунені нові зауваження. "Зауважень не буде, оскільки Україна зробила надзвичайно важливий крок - ухвалила відповідні законодавчі рішення", - сказав Тігіпко.

Як голова НБУ він передбачив, що санкції не отримають свого розвитку. "Можу заспокоїти виробників і промисловців: розвитку ті санкції, які почали вводити 10 країн, не отримають. Я можу сказати фізичним особам: вони можуть спокійно користуватися пластиковими картками за кордоном - санкції не отримають розвитку і у цьому напрямі", - сказав він.

На думку глави НБУ, санкції знімуть після того, як буде продемонстровано, що в Україні працює система боротьби з відмиттям брудних грошей.

У той же час Тігіпко привітав прийняття у четвер змін до закону про банки і банківську діяльність, які є однією з вимог FATF.

Верховна Рада України внесла зміни до деяких законів з питань запобігання використанню банків та інших фінансових установ з метою легалізації прибутків, отриманих злочинним шляхом.

Так, закон зобов'язує банки і фінансові установи ідентифікувати своїх клієнтів, що проводять фінансові операції, і надає право банкам і фінансовим установам отримувати відповідну інформацію про клієнтів від органів державної влади і відповідних управлінь.

Крім того, внесені зміни до закону про запобігання легалізації прибутків, отриманих злочинним шляхом, згідно з якими, до 80 тис. грн. (близько 14 тис. євро) знижена сума коштів, які підлягають фінансовому моніторингу.

Закон також визначає, що банки і фінансові установи зобов'язані розробляти, впроваджувати і постійно поновлювати правила внутрішнього і фінансового моніторингу і програми його проведення з урахуванням законодавства про протидію відмиванню "брудних" грошей.

Банкам забороняється відкривати і вести анонімні (номерні) рахунки, забороняється вступати у договірні відносини з клієнтами - юридичними і фізичними особами - у разі виникнення сумніву у тому, що особа виступає не від власного імені.

Банки і фінансові установи зобов'язуються ідентифікувати відповідно до законодавства клієнтів, які відкривають рахунки у банку, що підлягають фінансовому моніторингу, проводячи операції з готівкою без відкриття рахунку на суму, що перевищує еквівалент у 50 тис. грн. (8,6 тис. євро), а також осіб, уповноважених діяти від імені таких клієнтів.

Банки і фінансові установи мають право вимагати, а клієнт зобов'язаний надати документи і відомості, необхідні для з'ясування його особи, суті його діяльності, фінансового стану. У разі ненадання таких документів або навмисного надання неправдивих даних банк відмовляє клієнту в обслуговуванні.

Днем раніше, 5 лютого Кучма підписав закон про зміни у Кримінальному і Кримінально-процесуальному кодексах України, що встановлює відповідальність за відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.

Згідно з документом, позбавленням свободи на термін 3-6 років з позбавленням права займати певні посади (займатися певною діяльністю) на термін до 2 років з конфіскацією коштів або майна, отриманих злочинним шляхом, караються наступні діяння: проведення фінансової операції (підписання угоди) з коштами або іншим майном, отриманим внаслідок здійснення суспільно небезпечного, протиправного діяння, яке передувало легалізації (відмиванню) прибутків; здійснення інших дій, направлених на приховування або маскування незаконного походження таких коштів, або привласнення прав на такі кошти, джерела їх походження, місце знаходження, переміщення, а також придбання, володіння, використання коштів або іншого майна, отриманого внаслідок здійснення протиправної дії, що передувало легалізації прибутків.

Міжнародна організація з протидії відмиванню "брудних грошей" (FATF - Financial Action Task Force on Money Laundering) 20 грудня рекомендувала країнам-членам організації ввести санкції щодо України.

FATF 12 лютого поточного року визначить, чи усунула Україна недоліки у своєму законодавстві по боротьбі з відмиванням "брудних" грошей для скасування санкцій.

Інтерфакс-Україна і Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування