Ющенко знайшов розуміння у Чейні

Четвер, 6 лютого 2003, 18:40
Українська влада має розуміти, що тема репутації та міжнародного статусу України – "це тема її інтересів і відповідальності". Про це зауважив лідер "Нашої України" Віктор Ющенко у ході візиту до Сполучених Штатів Америки.

Він також зазначив, що головною метою свого візиту до Сполучених Штатів вважає поглиблення контактів між двома країнами. Зокрема він наголосив, що в Україні є сили, "здатні проводити чесну політику, зокрема і на міжнародному рівні".

На думку Ющенка, "найбільш ефективне поглиблення стосунків між Україною і США може відбуватися у векторі Верховна Рада-Конгрес. "Я відчув, що рівень стосунків між нашими країнами і бажання їх налагодити є досить високими. У жодній розмові не піднімалося питання про надання допомоги "Нашій Україні". Ми зацікавленні у підтримці демократії в Україні", - підкреслив Ющенко.

Після зустрічі з віце-президентом США Річардом Чейні Віктор Ющенко зауважив, що відчув інтерес американської сторони до України та "живе бажання зрозуміти, що у нас відбувається". За його словами, головними питанням для американців є становлення у нас демократії, проблеми зі свободою слова, діяльність Верховної Ради, консолідація демократичних сил.

Ющенко відзначив, що йому було цікаво почути бачення Чейні щодо цих проблем. У нього склалося враження, що для американців при "будь-яких проблемах в Україні, зокрема і з вищим керівництвом держави, домінантою для США залишається інше – громадські зв’язки, політичні та бізнесові аспекти. "Ці зв’язки не можна переривати. Влада має їх забезпечувати, адже політика ізоляції - не той вектор, який треба сповідувати", - наголосив лідер "Нашої України".

Під час численних зустрічей Ющенка з американськими політиками піднімалися проблеми демократизації українського суспільства, дотримання прав людини та забезпечення свободи слова.

Так, сенатор Курт Велдон заявив, що "якщо Сполучені Штати мають проблеми з Україною, це не означає, що напруга у відносинах стосується українського народу.

"Ми розрізняємо поняття "особистість" і "нація", тому хочемо, щоб наступні вибори в Україні пройшли демократично. США не може і не буде втручатися у вибір українців", - запевнив конгресмен. Він також повідомив, що група представників Конгресу США збирається відвідати Україну, щоб ознайомитися з політичною ситуацією в державі, урядом і парламентом.

Марсі Каптур та Курт Велдон ознайомили Ющенка з роботою парламентського сенатського об’єднання з проблем України, яке вивчає ситуацію в нашій державі.

Під час зустрічей з американськими високопосадовцями український депутат неодноразово наголошував, що Сполученим Штатам не варто знижувати рівень співпраці з Україною. "Двосторонні українсько-американські стосунки не можна законсервувати. Особливо це стосується співпраці між парламентськими, діловими та культурними колами двох держав", - підкреслив Ющенко.

Нагадаємо, що у перший день візиту народний депутат України мав велику зустріч з колишнім Держсекретарем США, а нині - головою Ради директорів Національного демократичного інституту Мадлен Олбрайт, віце-президентом США Річардом Чейні, сенатором-членом республіканської партії Джоном Маккейном, послом Вільямом Міллером, конгресменом-республіканцем Куртом Велдоном, конгресменом-представником демократичної партії Марсі Каптур, а також головою Комітету США з питань НАТО Брюсом Джексоном.

Під час свого візиту Ющенко також дав інтерв’ю "Голосу Америки", "Німецькій хвилі", "Українському тижню", повідомляє прес-служба "Нашої України".


Читайте також:

Що робить Ющенко в США?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування