Ющенко: "холодна війна" з США - це проблема Кучми

П'ятниця, 7 лютого 2003, 10:42
Від перемоги демократії в Україні залежить конфігурація майбутньої Європи. Про це заявив лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко під час візиту до Вашингтону.

В інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі, "Німецькій хвилі", інтернет-агенції "Washington profiles" та тижневику "Брама", Ющенко зазначив, що охолодження стосунків між українською владою та урядом США, це "проблеми українського керівництва".

"Саме влада повинна знайти у собі мужність для відновлення діалогу, а "Наша Україна" намагатиметься поглиблювати політичні та міжпарламентські стосунки між двома державами", - наголосив народний депутат.

Говорячи в інтерв'ю "Німецькій хвилі" про мету й перші результати свого візиту до США, Ющенко сказав, що приїхав до Америки, "щоб розтопити лід в нинішніх українсько-американських відносинах і розвіяти пануючу тут думку, що Україна - це країна втрачених можливостей".

"Я так не вважаю, - сказав Ющенко,- ми ще маємо шанс й ми доведемо, що вміємо використовувати можливості". "Американці,- сказав він,- не ідентифікують Україну з якоюсь однією особою. Вони готові, попри все, допомагати нам. Але вони розгублені, вони хочуть знати: з ким Україна, куди вона прагне й хто керуватиме нею завтра". Зі слів Ющенка, він переконував Чейні в тому, що демократичні сили в Україні мають величезний потенціал, а альтернативи демократії в Україні немає.

Лідер "Нашої України" зауважив, що в Америці, як і в усьому світі, до України нині ставляться як на початку 90-х років - з насторогою й острахом. "Саме задля того, аби змінити таке ставлення, я й приїхав сюди, а після закінчення візиту до США відвідаю ще й кілька європейських країн",- цитує Ющенка "Німецька хвиля".

Ющенко також відзначив, що під час зустрічей американська сторона неодноразово заявляла, що потребує об'єктивної інформації щодо українських реалій, зокрема щодо роботи парламенту, боротьби з відмиванням брудних капіталів, напрямків співпраці з FATF.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи існують формальні стосунки між українськими та американськими партіями, лідер "Нашої України" зазначив, що з жодною партією США блок не має офіційних стосунків, подібних до співпраці з російським Союзом правих сил. "Ми співпрацюємо з американськими колегами по окремих напрямках в рамках загальних програм. Наприклад, щодо підготовки спостерігачів для виборів", - повідомив Ющенко.

Він також наголосив, що його візит до США не слід розглядати як оглядини напередодні президентських виборів. "Було б принизливо для України і для мене особисто серйозно ставити таке питання", - додав Ющенко. "Мене як українця принижувало б, якби мені хтось вказував перстом, кого і як обирати. Ми маємо пам'ятати про самодостатність і гідність, щоб сповідувати європейські традиції демократії," – підкреслив лідер "Нашої України".

Ющенко також зазначив, що подолання кризи у країні це – "домашнє завдання Україні". На його думку всі стратегічні партнери України – ЄС, Росія і США – зацікавлені в стабільній демократичній Україні. "Після проведених діалогів у мене додалося оптимізму щодо перспектив нашої держави", - заявив Ющенко.

Член фракції "Наша Україна" Роман Безсмертиний у ході візиту заявив, що саме Ющенко, "який має підтримку третини виборців, уповноважений представляти країну на міжнародній арені". "Тому активна позиція Ющенка щодо міжнародного поглиблення співпраці "Нашої України" з колегами з інших країн виправдана і правильна", - Безсмертний.

Проте, за його словами, "для дискредитації візиту Ющенка до США будуть задіяні всі механізми, зокрема, заангажовані медіа спеціально подаватимуть неправдиву інформацію", - цитує Безсмертного прес-служба "Нашої України".

Читайте також:

Що робить Ющенко в США?

ЮЩЕНКО ЗУСТРІВСЯ З ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТОМ США ЧЕЙНІ

Ющенко знайшов розуміння у Чейні

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування