Кучма хоче дотримувати права людини по-своєму

П'ятниця, 7 лютого 2003, 13:39
Президент України у черговий раз повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон про виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Відповідний документ зареєстрований у секретаріаті парламенту 5 лютого, про що свідчить офіційний сайт Верховної Ради. Суть пропозицій президента не розкривається. Суб'єктом законодавчої ініціативи вказаний народний депутат Сергій Головатий, відповідальним комітетом парламенту - комітет з питань правової політики.

16 січня парламент звернувся до президента України з проханням підписати закон про виконання рішень Європейського суду з прав людини. Президент вже учетверте повертає цей закон до парламенту.

Навесні минулого року президент третій раз повернув до парламенту закон про виконання рішень Євросуду з прав людини. Повернений президентом документ 4 липня 2002 року рішенням парламенту був направлений йому на підпис.

Обгрунтовуючи необхідність такого рішення, представники комітету з правової політики вказали на те, що президент двічі не підписав ухвалений парламентом закон. Разом з тим, відзначили члени комітету, при повторному розгляді закону 29 листопада 2001 року парламент врахував всі пропозиції голови держави.

Закон прийнятий у липні 2001 року і був повернений до Верховної Раду у серпні того ж року з пропозиціями для повторного розгляду.

Закон "Про виконання рішень Європейського суду з прав людини" регулює правостосунки, які виникають у зв'язку з необхідністю виконання рішень Європейського суду з прав людини за заявами громадян, неурядових організацій про порушення Україною їх прав, передбачених Конвенцією щодо захисту прав й основних свобод людини. Цей закон також встановлює, що суди України застосовують рішення Євросуду з прав людини безпосередньо.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування