Солана написав для Кучми "домашнє завдання"

П'ятниця, 7 лютого 2003, 13:56
Ті, хто в п’ятницю трохи затримався в МЗС після засідання "трійки ЄС", міг спостерігати ідилічну картину. По закінченню переговорів гості розходилися. Хав'єр Солана ішов, тримаючи під руку Анатолія Зленка, при цьому обидва виглядали щасливими. Крім того, під час спільної прес-конференції Солана називав українського міністра "мій добрий друг" і "Анатолій". І дуже по-домашньому чухав свою сиву бороду.

 
 
Втім обличчя Солани залишалося стурбованим. В Україні відбувся черговий раунд переговорів на тему співпраці з ЄС, і вчергове нема про що говорити.

Характерно, що виступи перед журналістами відбулися ще до зустрічі Солани з Кучмою. Чи слід розуміти це як те, що будь-які слова українського президента не змінять загальні враження європейської делегації? Чи ЄСівці просто втомилися від обіцянок і переможних рапортів?

Зленко каже, що Україні мало статусу звичайного сусіда Євросоюзу. Хочеться бути партнером, а в майбутньому – і членом ЄС.

У відповідь же він чує набір банальних гасел про важливість гарних відносин ЄС з новими сусідами. Слова про бажання України вступити до Євросоюзу ігноруються – краще промовчати, ніж розсміятися в обличчя. Стандарти, яких має досягнути Київ для реалізації євроамбіцій, відомі давно. Можливо, щоб спростити сприйняття таких незнайомих речей, Солана у п’ятницю розставив наголос над трьома темами.

"Україна має продовжити реформи, щоб наблизитися до Європейського Союзу", - заявив Солана, верховний комісар ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки за підсумками переговорів у МЗС. "Коли останній раз ми зустрічалися, був призначений новий прем'єр-міністр і розпочалися деякі реформи. Ми хотіли б, щоб процес реформ продовжувався у трьох напрямках".

На відміну від попередніх заяв, цього разу акценти видно дуже чітко. І принаймні два пункти – камінь у город чинної влади.

1.

"Ми наполягаємо на фундаментальному праві свободи висловлювання, тому медіа мають бути абсолютно вільними. Це найфундаментальніший елемент демократичного суспільства. Без свободи преси дуже важко говорити про демократичне суспільство", - зазначив Солана.

2.

"Необхідність побудови кращих відносин між урядом і опозицією є фундаментальною", - також сказав Солана. Він зауважив, що перед Україною стоять "важливі виклики, і на них можна краще відповісти, якщо буде краще розуміння між владою й опозицією".

3.

Ще один напрям (який Солана назвав першим) – "глибокі реформи судової системи". "Стан законів є дуже важливим для країни, яка хоче мати такі ж перспективи, які мають європейські країни", - зазначив верховний комісар.

ЄС не ставить якихсь часових рамок виконання цих трьох пунктів. І рівень співробітництва з Україною не той, щоб були якісь вимоги. І заявлені вимоги – загальновідомі й загальноприйняті у "нормальній" Європі.

"Ніхто не очікує, що проблеми будуть одразу вирішені, проте ми хочемо спостерігати прогрес у цьому", - продовжив слідом за Соланою Анастасіос Яннітсіс, заступник глави МЗС Греції, яка першу половину 2003 року буде головувати в ЄС. Він також зазначив, що важливим є прогрес у всіх напрямах, також і в тих, які не згадував Солана.

Все описане вище – конкретний залишок із набору дипломатичних реплік, вчергове виголошених у Києві "трійкою ЄС". На кшталт слів грецького заступника міністра про те, що Україна є "дуже важливим сусідом ЄС", за що він пообіцяв підтримувати її у просуванні до Євросоюзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування