Для Німеччини російсько-український газовий консорціум – "безкінечна історія"

П'ятниця, 7 лютого 2003, 14:57
У Києві відбуваються чергові переговори між українськими та російськими урядовцями про майбутній газотранспортний консорціум, і, зокрема, щодо принципів, на яких сторони запропонують участь у ньому західним компаніям. Російську делегацію очолює віце-прем'єр Віктор Христенко.

Раніше передбачалося, що на початку лютого до представників українського та російського урядів приєднаються також і представники німецької сторони, проте зустріч було скасовано, повідомляє Українська служба ВВС.

Тим часом у п'ятницю посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеман заявив, що для Берліна ситуація з міжнародним газовим консорціумом у цілому не змінилася відтоді, як у червні 2002 року президенти України, Росії та канцлер Німеччини проголосили наміри створити цей консорціум за участю російських, українських та європейських компаній.

Посол Німеччини також додав, що на зустрічі у Санкт-Петербурзі було досягнуто згоди про створення тристоронньої робочої групи з підготовки консорціуму, проте зараз у цій групі працюють лише дві сторони.

Штюдеман також вважає, що остаточне створення міжнародного газового консорціуму за участю України, Росії і ФРН можливо тільки, якщо його діяльність буде законодавчо регламентована.

Виступаючи на прес-конференції у Києві, присвяченій 40-річчю підписання Елісейського договору між Францією й Німеччиною, посол зазначив, що остаточне створення консорціуму станеться, якщо його створення "буде підведене під дах політичних рішень". Він охарактеризував процес створення консорціуму як "нескінченну історію".

Дипломат також відзначив необхідність внести ясність в це питання. "Якщо консорціум повинен бути тристороннім, так і повинно бути, хоч вже називалися також Франція, Італія й Великобританія, які могли б брати участь в консорціумі", - сказав він.

Штюдеман підкреслив, що необхідно продовжити роботу над створенням тристоронньої робочої групи по створенню консорціуму, домовленість про що була досягнута в червні минулого року на тристоронній зустрічі президентів України, Росії і федерального канцлера ФРН Санкт-Петербурзі. Поки така тристороння зустріч не відбулася, підкреслив він, відзначивши необхідність призначити її нові терміни.

На думку Штюдемана, візит в Україну віце-прем'єра Росії Віктора Христенка буде сприяти узгодженню цих термінів. Він також припустив, що на сьогоднішній зустрічі російського віце-прем'єра з українськими урядовцями має обговорюватися саме питання залучення третьої сторони.

"Нам не треба драматизувати цю ситуацію, хоч зрозуміло, що буде важко зважити і об'єднати всі інтереси. Але зрозуміло, що треба вийти з політичних установок, і реалізація проекту може відбутися тільки спільно, без збитку для якої-небудь з сторін", - цитує посла Інтерфакс-Україна.

У п'ятницю посол Франції в Україні Філіп де Сюремен заявив, що Франція поки що спостерігає за процесом створення консорціуму, і поки не готова вдатися до конкретних кроків. Раніше президент Кучма також називав серед можливих учасників консорціуму і французькі компанії.

Росія і Україна створили міжнародний консорціум з управління й розвитку газотранспортних мереж України на паритетних засадах. На початку листопада 2002 року "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали засновницькі документи.

Консорціум був зареєстрований у Києві 23 січня. "Газпром" і "Нафтогаз України" на початковому етапі внесли до його статутного капіталу по $0,5 млн. Бізнес-модель консорціуму повинна бути подана на розгляд урядів обох країн не пізніше 30 серпня 2003 року.

Консорціум на взаємовигідних умовах буде забезпечувати транспортування газу, а також надійність, безпеку й стабільність функціонування газотранспортної системи України. Консорціум буде також вести роботу зі збільшення об'ємів транзиту газу через територію України.

Пізніше представники німецького концерну Ruhrgas були запрошені для участі у тристоронніх переговорах (Україна, Росія, Німеччина) щодо міжнародного консорціуму по управлінню й розвитку газотранспортних мереж України.

У вівторок президент України Леонід Кучма заявив, що участь України, Росії і ФРН в газовому консорціумі - вирішене питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...