Ющенко збирається обрізати повноваження Медведчука?

Субота, 8 лютого 2003, 13:45
Найближчими днями на розгляд Верховної Ради буде подано законопроект про адміністрацію президента. Про це повідомив у ході візиту до США лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

За його словами, на сьогодні АП, яку очолює Віктор Медведчук, структура, яка має більше повноважень, ніж Кабінет Міністрів. "Така ситуація істотно впливає на ефективність рішень, які приймає влада, робить їх тенденційними. Щоб уникнути цього – потрібно посилити публічний контроль за державними органами влади і державними фінансами", - наголосив Ющенко.

7 лютого, у ході чотириденного візиту до США Ющенко виступив у Фонді Карнегі. На зустрічі у фонді був присутній народний депутат України третього скликання Олександр Єльяшкевич, який запитав Ющенка про законопроект, який надає президенту України гарантії недоторканності.

Відповідаючи на питання, лідер "Нашої України" підкреслив, що "вітчизняна політична еліта повинна знайти принципи проведення кордону між минулим і сучасним". "Це важке і делікатне питання, адже головним критерієм відповіді на нього має бути орієнтація на стратегічні інтереси України. Саме інтереси держави мають бути для нас цінністю першої категорії, ціллю номер один", - наголосив Ющенко.

Водночас він заявив, що "якщо говорити про суть гарантій першій особі держави, то вони повинні виходити з національного законодавства і бути з ним гармонізовані".

У своїй промові у Фонді Карнегі, зокрема, торкнувся питання проведення в Україні політичної реформи та виклав пропозицій "Нашої України" щодо змін системи влади.

На його думку, у державі представники різних політичних сил по-різному бачать результат цих перетворень. За його словами, "механізм прихованої передачі влади замаскували під виглядом політичної реформи, коли влада передається з однієї руки в іншу, при цьому обидві руки належать одній політичній силі".

"У 2004 році нас може чекати ряд небезпек, - наголосив Ющенко. - Якщо влада відчує реальну загрозу втрати свого статусу, вона шалено педалюватиме ревізію Конституції. Вже зараз лунають такі голоси: мовляв, зміна президентсько-парламентської республіки на парламентсько-президентську набула надзвичайної актуальності. Насправді в нинішніх умовах подібні зміни є дуже небезпечними", - переконаний він.

"Сьогодні всередині демократичних сил точиться серйозна внутрішня дискусія щодо політичної реформи, але я впевнений, що сторони знайдуть порозуміння", - заявив Ющенко.

У своїй промові лідер "Нашої України" також торкнувся питання російсько-українських стосунків. Він зазначив, що "якщо говорити про економічний аспект співпраці, то доведеться визнати, що стосунки розвиваються по низхідній".

"Торговельний і податковий режим між Росією й Україною сьогодні дає поганий приклад, як потрібно розходитися в інтересах. У багатьох випадках ведеться нераціональна політика. Це зачароване коло потрібно розірвати й стати на шлях плідної співпраці", - цитує Ющенка прес-служба "Нашої України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування