В Києві не вирішили чи допускати третю сторону в газовий консорціум

Субота, 8 лютого 2003, 14:49
У Києві завершилися чергові переговори між українськими та російськими урядовцями про майбутній газотранспортний консорціум, і, зокрема, щодо принципів, на яких сторони запропонують участь у ньому західним компаніям. Сторони домовилися, що наступний раунд відбудеться у березні.

Російську делегацію очолював віце-прем'єр Віктор Христенко.

Раніше передбачалося, що на початку лютого до представників українського та російського урядів приєднаються також і представники німецької сторони, проте зустріч було скасовано.

Посол Німеччині в Україні Дітмар Штюдеман заявив, що для Берліна ситуація з міжнародним газовим консорціумом у цілому не змінилася відтоді, як у червні 2002 року президенти України, Росії та канцлер Німеччини проголосили намір створити цей консорціум за участі російських, українських та європейських компаній.

Посол Німеччини також додав, що на зустрічі у Санкт-Петербурзі було досягнуто згоди про створення тристоронньої робочої групи з підготовки консорціуму, проте зараз у цій групі працюють лише дві сторони.

Він також припустив, що на сьогоднішній зустрічі російського віце-прем"єра з українськими урядовцями має обговорюватися саме питання залучення третьої сторони.

Цього тижня президент України Леонід Кучма заявив, що вважає "вирішеним фактом" участь Німеччини у газотранспортному консорціумі, учасниками якого поки що зареєстровані лише російський "Газпром" та український "Нафтогаз".

Леонід Кучма також називав серед можливих учасників консорціуму і французькі компанії, проте посол Франції в Україні Філіп де Сюремен заявив сьогодні, що Франція поки що радше спостерігає за процесом створення консорціуму, аніж готова вдатися до конкретних кроків.

Українська служба BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News