Ющенко закликав Захід підтримати українські ЗМІ

Субота, 8 лютого 2003, 15:00
Країни Заходу мають морально підтримати незалежні українські засоби масової інформації, оскільки проблема свободи слова – одна з найболючіших в українському суспільстві. Про це Віктор Ющенко заявив 7 лютого на зустрічі з американськими журналістами.

За його словами, "влада через інститут ліцензування тримає на короткому повідку електронні ЗМІ, тому є серйозні проблеми щодо нових ініціатив у сфері радіо і телебачення". "Через це електронні засоби масової інформації найбільше з усіх українських мас-медіа залежать від влади", - заявив Ющенко. Він підкреслив, що "в нашій державі є чимало ЗМІ, які відстоюють демократичні принципи в роботі, більшість з них – регіональні друковані видання".

Лідер "Нашої України" пообіцяв, що блок обов’язково підтримуватиме всі ініціативи, спрямовані на покращення ситуації зі свободою слова в країні. Ющенко повідомив американських журналістів про намір їхніх українських колег створити асоціацію місцевих ЗМІ і заявив, що "Наша Україна" підтримуватиме цю ініціативу.

Народний депутат також торкнувся питання діяльності ЗМІ напередодні виборів. "Для забезпечення доступу до мас-медіа представників усіх політичних сил і для вільного формування громадської думки, перед виборами доцільно створити незалежну газету, радіостанцію, телеканал, які б надавали рівні права всім учасникам перегонів", - запропонував Ющенко. На його думку, "моніторинг ЗМІ щодо надання рівних можливостей всім політичним силам важливий вже на даному етапі, а згодом, коли розпочнеться кампанія і будуть відомі імена кандидатів на посаду президента, його роль значно зросте".

Обговорюючи проблему можливих фальсифікацій на виборах, Ющенко високо оцінив роботу міжнародних спостерігачів на парламентських виборах 2002 року. "Практику залучення іноземних спостерігачів потрібно використати і на наступних президентських виборах", - сказав лідер "Нашої України". Він наголосив на потребі провести технічну підготовку закордонних спостерігачів на предмет знання виборчого законодавства України.

Підбиваючи підсумки чотириденного візиту до Сполучених Штатів Америки, Віктор Ющенко, зокрема, відзначив, що під час багатьох зустрічей піднімалося питання ситуації зі свободою слова в Україні. Зустрічаючись з американськими журналістами, лідер "Нашої України" заявив, що скорочення мовлення радіостанцій "Голос Америки" та Радіо "Свобода" є передчасним кроком, оскільки аудиторія цих радіостанцій становить приблизно шість мільйонів слухачів. Ющенко звернув увагу на те, що "ці радіостанції мають незалежну редакційну політику, а також створюють рівні можливості для всіх політичних сил, запрошуючи в студію як представників влади, так і опозиціонерів". "В нинішніх умовах скорочення мовлення цих радіостанцій є помилкою", - підкреслив Ющенко.

razom.org.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування