Чого боїться адміністрація президента?

Понеділок, 3 березня 2003, 16:33
Народного депутата України Валентину Семенюк 2 березня не допустили в приміщення телецентру на черговий запис програми "Подвійний доказ" каналу "1+1".

В неділю 2 березня проведення зйомок чергової програми "Подвійний доказ" ( цього разу на тему "Скільки коштує влада?") ледь не було зірвано через появу біля телецентру на Мельникова, 42 посиленої охорони. Нові стражі діяли автономно від служби державної охорони, ретельно, по декілька разів перевіряючи документи кожного гостя програми.

Документи, наприклад, запрошеного на програму міністра економіки України Валерія Хорошковського перевіряли разів чотири. Охоронців, що врешті ознайомилися із його посвідченням міністра, також цікавило, з якою такою метою він прийшов до телецентру, - розповів "Телекритиці" один із редакторів "Подвійного доказу".

А ось народному депутату від Соціалістичної партії України Валентині Семенюк, що мала стати головним експертом, втрапити не те що на програму, а й до приміщення телецентру, взагалі не вдалося.

Під приводом того, що її прізвища немає у списку запрошених, охоронці її не пропустили. Цьому не зарадили ні завіряння редактора програми, ні депутатське посвідчення (!) Семенюк. За законом народні депутати мають право проходу у будь-яке приміщення і в будь-який заклад, навіть режимний, у будь-який час.

Як вдалося з'ясувати редакторам програми внаслідок довготривалих суперечок та настирливих вимог, посилений контроль за переміщеннями у телецентрі недільного дня здійснювала приватна охоронна служба "Альфа-щит".

За словами головного редактора програми "Подвійний доказ" Вахтанга Кіпіані, він особисто вибачився перед Валентиною Семенюк. Та, за його словами, телеканал "Студія "1+1" не має до цього інциденту жодного відношення. Про конфлікт повідомлено менеджерів каналу, і колектив програми сподівається, що керівництво каналу зробить усе необхідне, щоб надалі подібного нехлюйства не допустити.

Як повідомив "Телекритиці" Кіпіані, Валентина Семенюк уже звернулася зі скаргою до міністра внутрішніх справ України Юрія Смірнова, також вона планує вжити заходів депутатського впливу, аби розібратися у ситуації.

Саме 2 березня в Києві проходив Всеукраїнський надзвичайний з'їзд депутатів від опозиційних сил усіх рівнів. Чи не тому саме у неділю з'явилася й біля телецентру така посилена охорона? Може, влада очікувала повторення осіннього "захоплення" телецентру представниками опозиції?

Втім, як випливає зі слів головного редактора програми Вахтанга Кіпіані, можливо припустити існування й інших причин, оскільки проблеми з охороною виникли тільки у гостей другої, записуваної цього дня, програми "Подвійного доказу".

Вахтанг Кіпіані, головний редактор програми "Подвійний доказ", "Студія 1+1":

- Я не був свідком подій і прийшов лише через декілька хвилин після того, як Валентина Семенюк покинула територію телецентру. Наш редактор запросив її до участі у програмі на тему "Скільки коштує влада?". Ми планувати з'ясувати, у скільки ж обходиться країні утримання народного депутата, міністра, чиновника, силовика?

Крім Валентини Семенюк, до участі у програмі було запрошено інших депутатів, від уряду – міністра економіки Валерія Хорошковського, від адміністрації президента України - керівника державного управління справами Юрія Дагаєва. До речі, і Валерій Хорошковський пройшов до телецентру з величезними труднощами. Як передали мені його слова, ще б один кордон, і він би теж розвернувся й пішов би додому, що загрожувало б зривом запису програми.

У нас і так виникло багато труднощів у її підготовці. Наприклад, нам довелося написати з десяток листів до керівника державного управління справами адміністрації президента України Юрія Дагаєва. Ми просили дозволити зйомки господарських приміщень АП, однак, не отримали жодної відповіді. І коли ми врешті завезли листа особисто, то отримали відповідь, що його... втрачено.

Юрій Дагаєв взагалі на програму не прийшов, тому вперше за весь час виходу в ефір нашої програми ми поставили пустого стільця із табличкою: "Юрій Дагаєв", а ведучий програми Дмитро Корчинський двічі символічно звертався до нього із запитаннями.

До речі, саме Валентина Семенюк "розкопала" й озвучила на сесії парламенту секретний документ державного управління справами адміністрації президента України, у якому йшлося про структуру та утримання АП. Тому ми запросили її на програму. І програма, і глядач чимало втратили від цих дій приватної охорони. Наш канал не опозиційний (що добре, бо опозиційність означає заангажованість, я у цьому особисто пересвідчився), тому ми у нашій програмі намагаємося надавати слово усім сторонам. Та щоразу ми стикаємося з хамством владних структур.

Я не розумію, чому наша знімальна група не може потрапити до гаража Верховної Ради, їдальні Кабміну і подібне? Чому нам відверто брешуть, що не отримали листа, якого ми особисто привезли? Якщо ця структура так погано працює, то, можливо, треба її розігнати, чи треба, можливо, як той сантехнік із відомого анекдоту казав - змінювати систему?

До цього, а ми вже записали під 30 програм, у нас не виникало жодного разу проблем зі списками наших гостей, ми подавали їх вчасно і з усіма потрібними підписами. Державні охоронці перевіряли посвідчення наших гостей, а адміністратор програми проводив їх до студії запису. Але ж цього разу Валентині Семенюк не вдалося навіть зайти, її зупинили в 5 метрах від входу, де був виставлений перший патруль.

Працівники приватної охоронної фірми під назвою "Альфа-щит", не представляючись, не маючи жодних відзнак, взяли на себе охоронну функцію. У своїй діяльності вони посилалися на відомчу інструкцію, що висить біля дверей бюро перепусток у приміщенні телецентру. До речі, цей документ теж абсолютно незаконний. У ньому, наприклад, вказано, що народним депутатам України заборонено входити до приміщення телецентру після 18:00. Абсурд.

При цьому дія інструкції не розповсюджувалася ні на Володимира Марченка, ні на Едуарда Гурвіца, ні на Костянтина Ситника – теж народних депутатів.

А от Валентину Семенюк не пропустили навіть після особистого втручання редактора нашої програми Альони Гетманчук. Охоронці посилалися на надані їм повноваження. Керівник цієї приватної фірми, жінка у напіввійськовій чорній формі, сказала, що ми не подали списки запрошених до КПП. Але це – брутальна брехня. За цими самими списками пройшла того дня сотня людей. Більше того, одночасно з нашою програмою у сусідній студії знімали "Бінго-лото". І ті учасники запису спокійно проходили ...

Можна тільки висувати припущення щодо справжніх причин цієї ситуації. Однак, коли доводиться вибирати між підозрами у зумисних намірах або ідіотизмі, я вірю в ідіотизм. Я не вірю, що це була спланована акція, але вони нам зірвали програму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування