Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскун разом з Омельченком – проти Потебенька

Вівторок, 4 березня 2003, 11:10
Триває війна генпрокурорів Піскуна й Потебенька. У вівторок у парламенті "екс" попросив слово від депгрупи "Демократичні ініціативи".

Поспіхом читаючи свій виступ та ковтаючи слова, Потебенько знову "наїхав" на Піскуна, а також пояснив причини написання ним наприкінці 2000 року листа на ім’я Деркача про призупинення слідства у справі Георгія Гонгадзе.

За словами Потебенька, він просто хотів унеможливити зловживання з боку працівників Служби безпеки. "Мною, відповідно до чинного законодавства, було направлено листа на ім’я глави СБУ Деркача з метою недопущення безконтрольних дій з боку працівників цього відомства при проведенні ним оперативної роботи у справі Гонгадзе", - заявив Потебенько.

Чому б це "есбешники" мали бажання порушити закон, Потебенько не пояснив. Він не став заглиблюватися у тему плівок Мельниченка. Можливо, бо розумів, що виступить ще одним "легалізатором" записів, і в підсумку це вдарить по ньому.

Потебенько також розповів, чому організація розслідування справи Гонгадзе була покладена на заступника генпрокурора Олексія Баганця, а від розслідування був відсторонений перший заступник Сергій Винокуров.

"Баганець знаходився у добрих стосунках із Гонгадзе, що подавало надію на його особливу зацікавленість у розкритті злочину, а його чисто офіційні стосунки з керівництвом МВС та СБУ виключали б будь-які рішення на їх користь", - заявив Потебенько.

Баганець, "пройшовши досвід роботи від районного слідчого до слідчого по особливо важливих справах Генпрокуратури, працював прокурором Львівської та Дніпропетровської областей, зарекомендував себе виключно позитивно".

Потебенько думає, що останні заяви Піскуна на дану тему пов'язані з депутатською діяльністю екс-генпрокурора, який рве жили у перевірці зловживань працівниками податкової міліції при бездіяльності Піскуна.

"Піскун намагається перевести розгляд даного питання у площину особистих взаємостосунків", - сказав Потебенько.

Він закликав депутатів створити тимчасову слідчу комісію для перевірки даних фактів. Потебенько пропонує включити відповідний пункт до постанови за підсумками закритого засідання Верховної Ради щодо дотримання силовиками статусу народного депутата.

Потебенько також думає, що до його травлі Піскуном, "як завжди, присмикнувся" народний депутат Григорій Омельченко.

Справа в тому, що за кілька хвилин до виступу Потебенька Верховна Рада підтримала депутатський запит Омельченка. 167 народних депутатів проголосували за звернення до Піскуна порушити кримінальну справу проти екс-генпрокурора.

Запит депутата стосується проведення досудового слідства щодо порушень закону Потебеньком під час розслідування "справи Гонгадзе". Але це не все. Попередник Піскуна теж використовував свій статус, каже Омельченко. Він наводить зловживання Потебенька, зроблені "у корисних цілях і особистих інтересах".

Першою причиною для кримінальної справи проти Потебенька у запиті Омельченка є лист екс-генпрокурора до Деркача.

"Мною отримана інформація, що на підставі цього листа й інших усних указівок колишнього генпрокурора Михайла Потебенька, МВС і СБУ були змушені зупинити проведення активних оперативно-розшукових заходів у справі Гонгадзе", говориться у запиті Омельченка.

Депутат також повідомляє, що Потебенько "дав усну вказівку" колишньому прокуророві Київської області не виїжджати на місце знаходження обезголовленого тіла у Таращанському лісі і не проводити огляд місця поховання. "Прокуророві і слідчому Таращанського району була дана вказівка приховати речові докази, знайдені на тілі", говориться у запиті.

Ще, як зазначається в запиті, Потебенько дав вказівку скасувати постанову про визнання Лесі Гонгадзе потерпілою в рамках кримінальної справи.

Другою причиною для Піскуна порушити справу проти Потебенька в запиті Омельченка є факти "тіньової" діяльності екс-генпрокурора. Депутат звертає увагу Піскуна на публікації у ЗМІ про зловживання службовим становищем Потебеньком "при придбанні ним і його родичами гаража, автомобілів, квартир, оформленні пенсії, інвалідності тощо".

В якості прикладу Омельченко наводить той факт, що Потебенько тричі змінював ступінь втрати своєї працездатності. У 1993 році медкомісія встановила Потебенькові втрату профпрацездатності на 90%, у 1994 році – на 60%, у 1998 – на 80%. "Незважаючи на явні ознаки зловживання службовим становищем, перевірка цих фактів не проводилася і правова оцінка діям Генпрокурора не давалася".

Омельченко просить факти перевірити, дати їм оцінку і "розглянути питання" про притягнення Потебенька до кримінальної відповідальності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування