Ющенко боїться, що Медведчук виплесне "дитятко з ванночки"

Середа, 5 березня 2003, 13:50
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко вважає недоречним проведення політичної реформи, якщо вона робиться від неспроможності кандидата від влади перемогти на президентських виборах-2004.

"Не варто змінювати Конституцію через те, що нинішня ситуація не гарантує перемогу главі канцелярії", - сказав він на прес-конференції у середу.

Водночас Ющенко сказав, що "ми за політичну реформу". На його думку, вона має вестися в руслі "як зміцнити демократію, як розподілити повноваження між гілками влади, як привнести публічний контроль за владою".

На уточнююче питання журналістів, чи підтримує "Наша Україна" формування уряду Верховною Радою та призначення парламентом силовіків, Ющенко відповів ствердно.

Але він звернув увагу на небезпеку, що, номінально пропонуючи реформи, влада може залишитися в тих же руках: "Щоб ми за прикметниками "президентська" чи "парламентська" [система влади] не випустили дитятко з ванночки"

"Коли ми говоримо про парламентську модель, то парламент повинен мати глибоку політичну структуризацію. […] Але подивімося, яку "пропорційну" систему виборів запропоновано від влади. Якщо це політична реформа, то я проти неї. Бо так імплементується найкримінальніша система – мажоритарна", - прокоментував Ющенко законопроект, внесений кількома членами більшості. (Згідно з ним, партійні списки в парламенті формуються за результатами висуванців від партій у мажоритарних округах. Цей проект закону було "провалено" парламентом 20 лютого.)

Ющенко звернув увагу, що під гаслом реформ може відбутися "трансформація влади з одних рук у ті ж самі руки", але в іншому органі влади.

На питання про гарантії Леоніду Кучмі після його відходу з посади президента, Ющенко сказав, що "відповідь треба шукати в рамках закону".

Він додав, що не підтримує законопроект, внесений Сергієм Ківаловим (в ньому, зокрема, передбачалася одноразова амністія капіталу та непритягнення до кримінальної відповідальності).

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування