Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати хвалять Кучму і показують йому дулі

Середа, 5 березня 2003, 21:51
Лідер Української народної партії, член фракції "Наша Україна" Юрій Костенко вважає, що пропозиції президента Леоніда Кучми про внесення змін до Конституції загалом "носять позитивний характер".

Багато в чому ці пропозиції співпадають з деклараціями УНП і блоку "Наша Україна" з питання конституційної реформи, відзначив депутат в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

На думку Костенка, результатом політреформи повинно стати "створення більш ефективної системи влади, яка б працювала на інтереси української держави і українського народу".

"Пропозиції, висловлені президентом, багато в чому направляють шляхи цієї реформи на досягнення саме такого результату", - відзначив він. Зі слів депутата, "пропорційна виборча система, коли виборець голосує за політичну силу, яка, отримавши довіру від виборців, формує уряд і показує на справі, як вона користується довір'ям народу і виконує свої передвиборні обіцянки - це ключ до розв'язання більшості політичних проблем в Україні".

Разом з тим, коментуючи ініціативу президента про перехід до двопалатного парламенту, Костенко зазначив, що "це питання необхідно об'єднати з проведенням адміністративної реформи".

Костенко вважає, що для обговорення президентського законопроекту про зміни до Конституції необхідно створити у Верховній Раді відповідну групу, до якої увійдуть представники різних політичних сил, для узагальнення всіх позицій і думок з цього питання і прийняття узгодженого рішення.

З його слів, в частині, що стосується парламентської більшості та її повноважень, у депутатів не буде жодних заперечень. У той же час, відносно формування двопалатного парламенту питання необхідно вирішувати в кілька етапів, узгодивши проведення конституційної реформи з адміністративною.

Лідер фракції Аграрної партії України Катерина Ващук заявила в інтерв'ю агентству, що її фракція "абсолютно підтримує" ініціативу президента із проведення конституційної реформи.

Зокрема, вона висловилася за посилення позицій парламенту і підвищення взаємної відповідальності парламенту і уряду.

Ващук зазначила, що підтримує позицію про призначення парламентом складу уряду. Вона також висловилася на підтримку пропозиції про збільшення до п'яти років терміну виконання обов'язків президента, парламенту і місцевих органів влади, оскільки державі "дуже недешево" обходиться кожна виборча кампанія.

На думку депутата, перехід до пропорційної системи виборів зумовлює створення двопалатного парламенту. "Є інтереси регіонів, які треба відстоювати", - сказав вона.

Ващук висловила думку, що законопроекту про внесення змін до Конституції буде "дуже складно пройти через парламент, тому що в ньому пропонуються серйозні революційні зміни". "Практично немає такої політичної сили, яка б не говорила про необхідність проведення конституційної реформи", - вважає Ващук. У той же час, за її словами, "на старті президентських виборів" представники деяких політичних сил можуть бути не зацікавлені в такій реформі.

Один із лідерів парламентської фракції БЮТ Олександр Турчинов вважає, що телевізійне звернення президента Кучми має на меті відвернути людей від тієї політичної ситуації, яка склалася в країні, від акцій протесту, які організує опозиція з метою дострокової відставки глави держави.

"У президента немає бажання, і він не ставить перед собою мети проведення реальної конституційної реформи", - заявив Турчинов в інтерв'ю агентству.

З його слів, "одна ідея двопалатного парламенту перекреслює здорову логіку в бажанні змінити Конституцію для того, щоб балансувати владу і демократизувати становище в країні". "У нас не федеративна держава - у нас унітарна держава. Це та позиція (про двопалатний парламент), яка з самого початку не може бути прийнята", - підкреслив Турчинов.

Депутат висловив думку, що питання про референдум і його результати підняте тільки для того, щоб показати, що президент "хоче щось змінити". "Насправді у нього задача тільки одна - протриматися до кінця свого терміну і тільки цьому слугує його звернення і проголошена так звана реформа", - заявив Турчинов.

З його слів, у жодній країні не приймаються закони шляхом референдуму. "Завжди корисно знати думку наших громадян, але для цього треба просто посилити авторитет парламенту, який обирають громадяни України. Необхідно, щоб в країні була свобода слова і щоб громадяни могли отримувати об'єктивну інформацію, щоб мати свою думку", - сказав він.

Турчинов зазначив, що опозиція не підтримає законопроект президента про зміни до Конституції, тому що у неї є збалансовані пропозиції із конституційної реформи й ці пропозиції будуть відстоюватися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування