КОЛИ КУЧМА ВИГАДАВ РЕФОРМИ, ВІН ПОДУМАВ И ПРО ПЕРСПЕКТИВИ ЮЩЕНКА

Четвер, 6 березня 2003, 09:57
Запропоновані президентом поправки спрямовані в тому числі і на зниження "електоральної підтримки" лідера блоку Віктора Ющенка під час майбутньої президентської кампанії. Це дав зрозуміти один із близьких до Кучми політологів Михайло Погребинський.

"Якщо у виборчому законі буде заборонена участь блоків у виборах нижньої палати парламенту, і тільки партії зможуть у них брати участь, а Ющенко змушений буде створювати політичну партію під себе, - то для президентської кампанії це проблема, оскільки партія, яку може створити Ющенко, автоматично знижує його потенційну електоральну підтримку", заявив він в інтерв'ю Україні.ру.

На думку Погребинського, "роль прем'єр-міністра, навколо якого створюватиметься урядова коаліція, буде набагато більша, ніж сьогодні". "І уряд, і прем'єр стануть конституційно незалежними від президента".

"У цій ситуації надто спокусливо отримати суспільну підтримку для партії. Це стає не менш важливим, ніж президентське крісло, а може бути, навіть більше: у значенні впливу на процеси перерозподілу власності і т.д", переконаний політолог.

Він заявив, що "тільки кон'юнктурні міркування змушують кола, близькі до Віктора Ющенка, бути категоричними супротивниками цієї реформи, оскільки вони вважають, що в нього найкращі шанси на президентство".

Визнавши, що й у "пропрезидентському таборі" є політичні сили, "які вважають, що в них є шанси перемогти на президентських виборах", Погребинський заявив, що "більшість політичних еліт - за перехід до парламентсько-президентської республіки", у тому числі – "усі ліві: комуністи і соціалісти, а також значна частина правих".

"Будуть, звичайно, і супротивники, але, з огляду на низький рівень довіри до діючого президента, думаю, не буде особливих проблем заспокоїти суспільну думку", додав політолог.

Говорячи про місце інституту президентства з урахуванням запропонованих змін, Погребинський відзначив, що "президент не усувається цілком, він зберігає контроль за силовими міністерствами, зовнішньою політикою".

"У цьому сенсі він може залишатися гарантом стабільності. Реформа дозволяє відокремити роль президента як арбітра політичних сил від функцій конкретної економічної офіційної політики, яку бере на себе уряд, що призначається парламентською більшістю".

Погребинський вважає, що реформи Кучми означають в тому числі і "рішучу відмову від авторитарних традицій, успадкованих з радянських часів". Він нагадав, що за нинішньої системи влади уряд "ніколи не буває політично відповідальним, тому що у його призначенні вирішальну роль грає президент".

"Але він не бере на себе усієї відповідальності за дії уряду - він займається головним чином стратегічними питаннями... Конфігурація, яку пропонує президент, фактично створить якийсь баланс. Президент не позбавляється реальних повноважень, не стає англійською королевою, але він дистанціюється від процесу ухвалення економічних, соціальних рішень, які бере цілком на себе уряд".

Читайте також

Телевізійне звернення Кучми

Реформи Кучми: Сам він планує стати сенатором

Депутати хвалять Кучму і показують йому кукіши

Кучма полюбляє гучні політичні заяви напередодні акцій опозиції


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування