Пропозиції Кучми – пізно і даремно

Четвер, 6 березня 2003, 15:00
На думку директора політико-правових програм Центру ім. Разумкова Ігоря Жданова, ініціативи Леоніда Кучми спізнилися на півроку і не будуть підтримані парламентом у повному обсязі.

Глава держави, який ініціював у серпні 2002 року проведення політичної реформи, повинен був у вересні внести до парламенту відповідний законопроект, вважає політолог.

Він висловив думку, що у законодавчих ініціативах президента є пропозиції, які будуть сприйняті парламентом. "Це, насамперед, пропорційна система виборів і можливість формування більшістю уряду. Разом з тим, є і пропозиції, що вимагають подальшого обговорення і які навряд чи будуть однозначно сприйняті народними депутатами України", - сказав він.

Такими спірними пропозиціями Жданов назвав положення про двопалатний парламент, про нерівнозначність призначень одних міністрів парламентом, а інших - президентом і про підпорядкування обласних державних адміністрацій главі держави.

"Щодо цих положень, у тому числі і щодо змін терміну повноважень тих чи інших органів влади, не буде консенсусу, що значно утруднить проходження президентського законопроекту у парламенті в чистому виді", - підсумував він.

Жданов висловив думку, що буде створений "компромісний" законопроект, який "включатиме положення, що сприймаються більшістю парламентаріїв".

Говорячи про терміни ухвалення такого законопроекту, директор соціальних програм зазначив, що навряд чи він буде затверджений до президентських виборів 2004 року. "Це об'єктивно займе дві сесії, тому що для внесення змін до Конституції необхідний висновок Конституційного суду України і дві сесії на його затвердження. До того ж сам факт проведення президентської кампанії відверне основні зусилля політичних гравців на проведення політичної кампанії, а не на те, щоб займатися політичною реформою в країні", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Читайте також

КОЛИ КУЧМА ДУМАВ ПРО РЕФОРМИ, ВІН ПОДУМАВ Й ПРО ПЕРСПЕКТИВИ ЮЩЕНКА

Телевізійне звернення Кучми

Реформи Кучми: Сам він планує стати сенатором

Депутати хвалять Кучму і показують йому дулі

Кучма полюбляє гучні політичні заяви напередодні акцій опозиції

Так що ж саме запропонував Кучма українцям?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування