Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" вступив у змову, щоб кинути Путіна на гроші?

Четвер, 6 березня 2003, 21:22
Внаслідок домовленості між "Газпромом" і "Нафтогазом" постачати туркменський газ до України буде "підставна фірма", внаслідок чого бюджет Росії недоотримає "кілька десятків мільйонів доларів". Деталі цієї схеми розкриває російське бізнес-видання "Ведомости" в номері за четвер.

"Новий газпромовський менеджмент уміє ховати гроші не менш вправно, ніж колишня команда. "Газпром" довірив постачання туркменського газу до України фірмі Eural Trans Gas, зареєстрованій в угорському селі. Засновниками фірми виступили чотири людини, двоє з яких безробітні, що заробляють на життя участю в подібних фірмах, а директор - колишній угорський чиновник Андраш Кнопп", - пише газета.

"У "Газпромі" і "Нафтогазе" виправдовуються, що скоро посередник перейде під контроль української і російської газових компаній. А на питання, що ж спонукало передати український контракт підставній угорській фірмі, опустивши очі кажуть щось не дуже зрозуміле про якусь "податкову оптимізацію".

Як візначають "Ведомости", фірма Eural Trans Gas підпадає під угорське пільгове податкове законодавство: "Справа в тому, що в кінці грудня 2002 року Угорщина зробила іноземним інвесторам унікальну податкову пропозицію. Компанії, зареєстровані до 1 січня 2003, зможуть платити податок на прибуток за рекордно низькою для Європи 3%-ною ставкою. Єдина умова для пільгового оподаткування - акціонерами фірми повинні бути іноземці, а гендиректором - угорець. Eural цим нехитрим умовам цілком відповідає".

Для порівняння "Ведомости" повідомляють, що в Росії податок на прибуток рівний 24%, в Україні - 30%.

Пільги з оподаткуванню будуть діяти в Угорщині до 31 грудня 2005 року. А угода про транзит туркменського газу до України, підписана заступником голови правління "Газпрому" Олександром Рязановим і Андрашем Кноппом, розрахована до 2006 роки, відзначає видання.

"Виходячи з умов угоди Eural TG буде заробляти на постачанні туркменського газу до України по $130 - 200 млн щорічно. 3% цих грошей отримає Угорщина, а інше "Газпром" і "Нафтогаз" поділять. Російський бюджет при цьому недорахує кілька десятків мільйонів доларів".

"Ведомости" також пишуть, що Eural TG може торгувати газом в Європі. І якщо фірма буде постачати отримане за сплату посередницьких послуг паливо за межі України, "прибутки посередника можуть перевищити $1 млрд".

Як пишуть "Ведомости", "упущена вигода російського бюджету" може перевищити прибутки від продажу держпакету акцій Магнітогорського металургійного комбінату.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...