Реформи Кучми – зібрання "недозрілих ідей", вважає німецький політолог

П'ятниця, 7 березня 2003, 09:57
Німецький політолог Александр Отт "не бачить" у пропозиціях президента Кучми "жодних кроків у напрямку парламентсько-президентської республіки, за створення якої виступає".

В інтерв'ю "Німецькій хвилі" політолог зазначив, що "усе це виглядає як якась суміш із власних ідей та ідей опозиції для того, щоб це було прийнятно для парламенту". "Але в усякому разі, я не бачу жодних ознак того, що ці пропозиції якимось чином зменшують владу президента, окрім того, що парламентська більшість в майбутньому призначатиме прем'єр-міністра. Але навіть тут президент зберігає свою роль, адже саме він вносить кандидатуру прем'єра до парламенту", сказав політолог.

З іншого боку, вважає Отт, у жодному випадку Кучма не хоче, щоб після нього був ще один сильний президент. Крім того, як вважає Александр Отт, нинішній український президент має особисті амбіції, а тому не відмовиться від політичної діяльності й після того, як він стане екс-президентом. А для цього йому якраз дуже добре підходить крісло сенатора у верхній палаті українського парламенту.

Також на думку Александра Отта, двопалатний парламент Україні не потрібен, оскільки Україна - унітарна держава. Політолог справедливо зазначає, що регіони України не настільки різні, щоб існувала необхідність представляти їхні інтереси в окремій палаті.

Вища палата парламенту неодмінно деякою мірою позбавить повноважень депутатів нижньої палати, вважає Александр Отт. У верхній палаті буде представлено регіони, причому представлятимуть їх не губернатори, а інші люди, які перебуватимуть під сильним тиском губернаторів.

А губернаторів призначає президент, нагадує політолог: "Єдиний крок у правильному напрямку, на мою думку, полягає в тому, що нижня палата парламенту повинна обиратися на пропорційній основі за партійними списками, що зменшує можливість впливу президента".

Німецький політолог однак не поділяє думку деяких українських політиків, які вважають, що пропозиції президента - це його спроба продовжити перебування при владі до 2006 року. На думку Отта, президент Кучма досить реалістично оцінює свої шанси, а також можливу реакцію Заходу на такий крок. Але деякі свої старі ідеї він хоче, так би мовити, "проштовхнути", наприклад, він зберігає у кількох випадках своє право на розпуск парламенту.

У цілому ж, ну думку Александра Отта пропозиції Кучми "це зібрання різноманітних ідей, які ще зовсім не дозріли". Натомість в нових ініціативах політолог вбачає ще одну мету: "Усі ці спроби, зокрема, надання остаточних повноважень референдуму, говорять про намагання обійти парламент і навіть звести з ним старі рахунки".

Проте Отт також зауважив, що у діях Кучми є "певна послідовність". "Протягом кількох років президент намагається переробити конституцію на свою користь. Один раз він намагався це здійснити за допомогою референдуму, були спроби здійснити це через парламент. А зараз - це чергова спроба досягти своєї мети", нагадав Отт.

Читайте також:

Телевізійне звернення Кучми

Законопроект Кучми: дослівно

Реформи Кучми: Сам він планує стати сенатором

Депутати хвалять Кучму і показують йому дулі

Кучма полюбляє гучні політичні заяви напередодні акцій опозиції

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування