В Кучми знайшлись захисники. Серед більшості

Неділя, 9 березня 2003, 16:13
Депутати парламентської більшості вважають президентські ініціативи з проведення конституційної реформи "закономірним кроком", реалізація яких дасть змогу Україні затвердити європейські стандарти влади.

Зокрема, член парламентської фракції "Регіони України" Валерій Коновалюк підкреслив, що "їх реалізація дозволить затвердити в Україні європейські стандарти влади".

За його словами, "дуже важливо, щоб пропозиції Леоніда Кучми щодо внесення змін у законопроект було винесено на загальнонародне обговорення", оскільки це "означало б, що для України зараз дуже важливе питання організації влади".

Коновалюк вважає, що "жодна реформа, жодне перетворення, жодна політична програма не буде реалізована доти, доки не буде чіткого розуміння ролі і значення механізму відповідальності". Він заявив, що, на жаль, "немає консолідації основних політичних сил, навколо якихось загальних політичних цілей і завдань".

На його думку, "тому президент просто підкреслює свою роль в державі в рамках Конституції, і для того, щоб реформи йшли активніше, необхідно було зробити таку заяву".

Депутат передбачив, що "двопалатний парламент - це специфіка нашого державного устрою". На його думку, "сьогодні політична структуризація суспільства йде не так швидко, як хотілася б, роль і значення партій у суспільстві не такі великі, і тому виникла дилема, який же виборчий закон прийме парламент на чергові вибори". Він сказав, що "президент обрав правильний шлях, коли підкреслив, що нижня палата парламенту повинна бути представлена партіями і формуватися пропорціонально, а верхня палата - від представників регіонів".

На думку Коновалюка, "ця модель буде ефективніше функціонуватиме за рахунок того, що можна буде активізувати розвиток регіонів, оскільки буде видно їх специфіку, і такий підхід буде правильно сприйнятий людьми".

Член парламентської фракції СДПУ(О) Борис Андресюк сказав, що "президент є ініціатором політичної реформи в державі і тепер перевів в практичну площину, в законотворчий процес обговорення цього питання, а не в балаканину про необхідність, доцільність реформування політичної системи країни".

Він стверджує, що "деякі положення президентського законопроекту знаходять розуміння у різних політичних сил". На його думку, "пропозиції президента є основою для того, щоб почати обговорення таких важливих для держави питань як перехід до пропорційної системи виборів, формування більшості в парламенті і формування більшістю уряду".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News