Касьянов і Янукович ділять Україну

Неділя, 9 березня 2003, 16:29
На зустрічі з українським прем'єром Віктором Януковичем Михайло Касьянов фактично запропонував колезі віддати економіку України під російський контроль в обмін на політичну підтримку. Не виключено, що "покинута Заходом" Україна піде на великі поступки Росії в економічній сфері.

Після переговорів із Віктором Януковичем у підмосковному будинку відпочинку "Бор" Михайло Касьянов заявив, що сторони готові почати створення єдиного економічного простору "у найближчому майбутньому". Це дозволить країнам досягти глибшої інтеграції, ніж, наприклад, у межах Митного союзу або зони вільної торгівлі.

Віктор Янукович, у свою чергу, закликав до конкретних дій, заявивши, що "настав час перейти від філософії до конкретики і змінити крен від дипломатії убік рішення конкретних проблем".

Схоже, прем'єри активно намагаються довести главам своїх держав, які доручили їм розробити умови такого співробітництва, що роботу розпочато.

Нагадаємо, що 23 лютого на зустрічі в Москві президентів Білорусії, Росії, Казахстану й України була досягнута домовленість про створення єдиного економічного простору (ЄЕП), угода про який має бути підписана до вересня. До цього часу прем'єри чотирьох країн у межах двосторонніх комісій повинні домовиться щодо всіх суперечливих питань такого співробітництва.

Підсумком нинішньої зустрічі поки стала тільки програмна заява Касьянова про те, як Росія бачить майбутнє співробітництво – під російським контролем.

Так, Касьянов заявив про готовність Росії активно вкладати в модернізацію українського ВПК. За його словами, це набагато дешевше, ніж, у ситуації нинішнього переозброєння російської армії, заново будувати заводи й освоювати нові види озброєнь.

Однак, за словами Касьянова, це можливо, тільки якщо Росія буде упевнена в стабільності української економіки й у тому, що у випадку виникнення в майбутньому "складної міжнародної обстановки", Росія зможе покластися на Україну у сфері військово-технічного співробітництва. Російський прем'єр розраховує одержати від українських колег гарантії можливості контролювати російські інвестиції, що, дійсно, вимагає "глибокої інтеграції".

На думку Касьянова, Україна і Росія в справі інтеграції могли б піти далі - і перейти до уніфікації транспортних тарифів, і, ",зрештою, запровадити єдину національну валюту". Це дало б, за оцінкою Касьянова, ріст сукупного ВВП двох країн на 1,5%. Російський ВВП при цьому, нагадаємо, перевищує український у 7 разів.

Фактично, Україні пропонується варіант союзної держави, у якому вона грала б явно підлеглу роль.

За підсумками зустрічі стало ясно, що російська сторона не має наміру робити які-небудь поступки українській стороні. Так, Касьянов заявив, що вирішити проблему непрямих податків (зокрема, питання про те, де платити ПДВ при постачаннях нафти і газу в Україну) удасться тільки після "упорядкування податкового законодавства Росії". Це значить, що надії українців одержати до себе в бюджет ПДВ із нафти й газу (як це зараз відбувається з інших груп товарів) відкладаються на невизначений термін – на момент, коли буде закінчено податкову реформу.

Російська сторона, як з'ясувалося, не має наміру поступатися і в справі створення на паях з Україною газового консорціуму. За словами Касьянова, основні рішення щодо консорціуму прийматимуться у квітні, коли сторони зможуть домовитися відносно участі в консорціумі німецької компанії Ruhrgaz. Україні не занадто вигідна участь німців, оскільки найтісніші контакти Газпрому і Ruhrgaz фактично перетворюють німецьку частку в російську: "Газпром" де-факто одержує контрольний пакет у майбутньому консорціумі, а Україна втрачає контроль над своєю газотранспортною системою.

Варто відзначити також, що на зустрічі не була порушена болюча тема Чорноморського флоту й питання про приналежність навігаційної інфраструктури узбережжя Криму. Відомо, що українська сторона розраховує на те, що навігаційний комплекс буде цілком переданий Україні. У свою чергу, Росію це не влаштовує, адже орендні платежі за користування комплексом вона платить справно. Віктор Янукович не став піднімати це гостре питання.

Єдиний випадок, коли Касьянов на зустрічі не виглядав переможцем – це криза у спільному російсько-українському проекті з будівництва військово-транспортного літака Ан-70. Там виникли проблеми з фінансуванням із вини російської сторони. Михайло Касьянов пообіцяв, що найближчим часом проект буде продовжено, а питання про його фінансування він узяв під свій особистий контроль.

Загалом, два прем'єри показали президентам Путіну і Кучмі, що наповнення змістом їхніх політичних домовленостей почалося. Михайлові Касьянову, щоправда, ще треба буде пояснити українським колегам, як їм, "здаючи" економіку, зуміти зберегти при цьому обличчя.

Саме ж засідання комісії закінчилося підписанням 6 незначних двосторонніх угод у сфері соціального і гуманітарного співробітництва на кшталт соціально-трудових відносин, молодіжної політики й розвитку фізкультури.

Прийняття предметніших рішень очікується на наступній зустрічі прем'єрів із єдиного економічного простору, що відбудеться 21 березня в Астані.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News