Прокурор у справі Лазаренка порушила кримінальну справу проти Кучми

Вівторок, 1 квітня 2003, 12:32
"На Леоніда Кучму чекає американський суд", - під таким заголовком вийшла стаття у Независимой газете.

За даними газети, "кримінальну справу проти українського президента порушила прокурор Марта Борщ, яка запроторила за ґрати Павла Лазаренка". І відбулося це, за словами деяких українських депутатів, ще у травні минулого року, коли каліфорнійський суд порушив проти українського президента кримінальну справу.

"Докази провини Кучми зібрала за власною ініціативою прокурор Північного округу штату Каліфорнія, українка за походженням Марта Борщ, за обвинуваченням якої чотири роки тому у США був арештований колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко. Деякі українські експерти вважають, що факти, які лягли в основу обвинувачень Марти Борщ проти Леоніда Кучми, якимсь чином пов'язані зі свідченнями Лазаренка. Принаймні навесні минулого року прокуророві вдалося скликати Велике журі, яке розглянуло у режимі строгої таємності всі докази провини, що були на той час, українського президента", пише газета.

Видання нагадує, що раніше Велике журі "ініціювало розслідування причетності українського президента до нелегальних постачань до Іраку установок "Кольчуга".

На думку автора статті, "судячи з наполегливості й професіоналізму Марти Борщ, яка проявилася у "справі Лазаренка", "справа Кучми" рано чи пізно буде доведена до суду".

"Независимая" нагадує, що вперше про те, що в Міністерстві юстиції США почалася експертиза "речових доказів причетності українського президента Кучми до низки кримінально карних злочинів" повідомили депутати Верховної Ради Юрій Луценко й Тарас Чорновіл, які нещодавно повернулися зі США.

Мова йде про можливу причетність українського президента до відмивання брудних грошей, нелегальної міжнародної торгівлі зброєю, корупції, політичних розправ, тиску на суд. Усі перераховані злочини відповідно до американських законів підпадають під юрисдикцію США.

У випадку підтвердження Мін'юстом США обвинувачень на адресу Леоніда Кучми, проти нього як проти міжнародного злочинця може бути порушена кримінальна справа за межами України, вказує газета.

У тім же номері "Независимая газета" подає інтерв'ю на підняту тему з Юрієм Луценком.

- Нещодавно ви у складі української парламентської слідчої комісії зі справи Георгія Гонгадзе відвідали Вашингтон і виступили свідком у момент передачі Мін'юсту США колишнім охоронцем українського президента Миколою Мельниченком речових доказів провини Леоніда Кучми...

- Мін'юст США отримав для експертизи й розслідування записуючий пристрій і деякі аудіозаписи, які свідчать про злочини найвищих посадових осіб України. Нам видали офіційне повідомлення про прийняті матеріали. Причому в офіційному акті Мін'юсту США сказано, що ці речові докази не можуть бути передані третій стороні без згоди Миколи Мельниченка і слідчої комісії Верховної Ради, а також не можуть бути використані з метою, що не стосується розслідування.

- Тобто українська Генпрокуратура не має доступу до цих матеріалів?

- Так, не має. Справа в тім, що наша Генпрокуратура з політичних мотивів уникає міжнародної експертизи плівок, та й узагалі не бажає ними займатися. Власне, тому парламентська комісія вирішила почати експертизу у кожній з авторитетних державних лабораторій світу. А Мін'юст США виступив із зустрічною ініціативою. У даному випадку мова йде про США тільки тому, що майор Мельниченко отримав у цій країні політичний притулок.

- Як ви вважаєте, результати проведеного американським Мін'юстом розслідування можуть завершитися відкриттям у США кримінальної справи проти українського президента?

- На мій погляд, це реально. Так вважають і американські юристи. Але сьогодні за вказівкою Мін'юсту США я не маю права розкривати всю інформацію і називати багато прізвищ, причетних до цього процесу...

- Чи можна розцінити активне і часто засекречене спілкування високих посадових осіб США з представниками української опозиції як прихований тиск Вашингтону на Київ?

- Ні. Мова не йде про втручання США у справи України. Демократичні сили України використовують цивілізовану процедуру американського судочинства з метою встановлення істини у резонансних злочинах на території України.

На всіх переговорах у США ми підкреслювали важливість розпочатого розслідування, тому що воно спростовує штучно створене владою України враження, що Вашингтон пробачив Кучмі "Кольчуги" в обмін на підтримку антиіракської кампанії.

- Але, судячи з деяких останніх заяв представників американської адміністрації, якщо мова йде не про "прощення", то, мабуть, все ж таки про деяке пом'якшення позиції Вашингтону щодо української влади...

- Коли ми ставили це питання високопосадовцям американського Мін'юсту, вони посміхалися. А потім підписали акти прийняття плівок Мельниченка до експертизи і розслідування і сказали: ось відповідь на ваше питання. Ніхто не забутий, ніщо не забуте. Так, Кучма готовий послати не тільки 500 чоловік хімбатальйону до району військових дій. Він готовий послати туди і всю Україну, щоб зберегти свою недоторканність і свою посаду. Але проте і в Україні, і за кордоном чітко розуміють різницю між відправкою батальйону й відповідальністю за скоєні злочини.

Знаєте, як сприймається наш батальйон у Кувейті? Як спроба Кучми дати політичний хабар Вашингтону. Я вважаю, що одним з підсумків поїздки українських депутатів до США стала досить чітка відповідь Вашингтону: Кучма не прощений за свої злочини, і Захід розпочав їхнє розслідування усупереч усім спробам українського президента "відкупитися" ціною 500 життів українських солдатів.

- Чому ж українська опозиція дозволила президентові здійснити таку спробу, затвердивши пропозицію про відрядження батальйону до Кувейту?

- Українська опозиція голосувала проти. Але рішення про відправлення під тиском Кучми затвердили пропрезидентські фракції. Також свої голоси підкинув напівопозиціонер Ющенко. Половина його фракції голосувала "проти", а половина - "за". До речі, було два голосування: ратифікація угоди з Кувейтом і саме рішення про відправлення. І ось що цікаво, що по першому Ющенко голосував "за", по другому - "проти". Як кажуть, і вашим і нашим...

- У зв'язку з останніми подіями українська опозиція, мабуть, більше не торпедує питання про дострокові вибори президента: і сама опозиція розрізнена, і її зовнішнім союзникам зараз не до внутрішніх українських проблем?

- Ані США, ані інші країни не можуть вплинути кардинальним чином на розвиток українських політичних процесів. Не залежить від них і питання про дострокові вибори. Це наша внутрішня справа. І українська опозиція цілком усвідомлює те, що нашу країну від Леоніда Кучми не звільнить ані десант американського спецназу, ані морські піхотинці Росії. Ми самі повинні вирішити свої проблеми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...