В есдеків відберуть "1+1", "День" та "Шансон"?

Вівторок, 1 квітня 2003, 13:03
У вівторок парламент підтримав депутатський запит народного депутата України Миколи Томенка щодо перевірки інформації про порушення главою адміністрації президента України Віктором Медведчуком, народним депутатом України Григорієм Суркісом та президентом ФК "Динамо-Київ" Ігорем Суркісом антимонопольних обмежень.

Порушення даних осіб полягає в їх участі у заснуванні таких засобів масової інформації, як телекомпаній "Студія 1+1", "ТЕТ", "Альтернатива", радіокомпанії "Шансон", газет "Киевские ведомости", "День", "2000", "Бізнес".

Запит, який підтриманий 197 голосами "за", надіслано голові Антимонопольного Комітету України Олексію Костусєву та генеральному прокурору України Святославу Піскуну.

У запиті зазначено, що відповідно до статті 7 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", фізична особа не має права бути засновником (співзасновником) телерадіоорганізацій, які ведуть мовлення більш ніж на двох каналах мовлення по телебаченню і трьох каналах мовлення - по радіо на територію всієї країни, області, міста або іншого регіону.

Така ж норма є і у Законі України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні". Стаття 10 цього закону визначає, що "фізична або юридична особа не може бути засновником (співзасновником) чи контролювати більше 5 відсотків загальнодержавних і регіональних громадсько-політичних друкованих засобів масової інформації", повідомляє прес-служба парламентського комітету з питань свободи слова.

Незважаючи на те, що норми обмежень у сфері засновництва ЗМІ "чітко прописані" і не "піддаються подвійному тлумаченню", Медведчук, Григорій та Ігор Суркіси є засновниками ряду засобів масової інформації, зокрема телекомпаній "Студія 1+1", "ТЕТ", "Альтернатива", радіокомпанії "Шансон", газет "Киевские ведомости", "День" та інші.

Такі дані, сказано у запиті Томенка, взято з "численних повідомлень ЗМІ". Як зазначено у документі, "якщо ця інформація є вірною, то вищезазначені фізичні особи, які порушують норми антимонопольного законодавства, мають нести відповідальність відповідно до Закону України "Про боротьбу з корупцією".

Окрім цього у запиті Томенка також є вимога здійснити перевірку цих фактів та вжити відповідних заходів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування