Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура: арешт Козаченка - це тільки початок

Вівторок, 1 квітня 2003, 18:21
Арешт колишнього віце-прем'єр-міністра України Леоніда Козаченка - це лише етап перевірки зернового ринку.

Про це заявила заступник Генерального прокурора України Тетяна Корнякова у вівторок в інтерв'ю журналістам. Вона зокрема зазначила, що згідно з висновками Головного контрольно-ревізійного управління України, внаслідок зловживання службовим становищем колишнього віце-прем'єра збитки держави від експорту зерна врожаю 2002 року становили 1,5 млрд. грн.

Корнякова відзначила, що в ході розслідування кримінальної справи проводяться інші експертизи, зокрема й бухгалтерська. "Не виключено, що внаслідок експертиз цифру буде скоректовано у бік збільшення", - наголосила вона.

За словами Корнякової, у 2002 році Державна акціонерна компанія "Хліб України" звернулася до віце-прем'єр-міністра з проханням виділити кошти для забезпечення держави продовольчим зерном за допомогою механізму заставних закупівель у розмірі 2 млн. тонн, в чому компанії було відмовлено. "Одні зернотрейдери здійснили ці закупівлі на суму 400 млн. грн.", - відзначила вона.

За даними Генпрокуратури, у бюджеті на 2002 рік на заставні операції із зерном було передбачено 150 млн. грн., з яких виділено лише 49 млн. грн. Експорт зернових у другому півріччі 2002 року становив 8,3 млн. тонн. "Ми не проти торгівлі зерном, в тому числі і з іноземними партнерами. Але це повинен бути прозорий, вигідний як для селянина, так і для держави, абсолютно законний бізнес", - наголосила Корнякова.

Крім того, вона повідомила, що під час перевірок зернового ринку Генпрокуратурою вже порушено близько 200 кримінальних справ. Також перевіряється діяльність голів обласних адміністрацій стосовно сприяння несанкціонованого продажу зерна. Основні зафіксовані порушення - спотворена статистична звітність, приписки, незаконна реалізація зерна з елеваторів, незаконне відшкодування ПДВ зернотрейдерам.

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу щодо колишнього віце-прем'єр-міністра України Козаченка за фактами зловживання службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків і ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, передбачених ч.2 ст.364 і ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування