Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КОЛОМІЄЦЬ ГОТУВАВСЯ ДО САМОГУБСТВА – ПРОКУРАТУРА КИЄВА

Середа, 2 квітня 2003, 12:09
Кримінальна справа про загибель директора агентства "Українські новини" Михайла Коломійця закрита у зв'язку з відсутністю події злочину.

Постанову про це прийняла 28 березня прокуратура Києва, у провадженні якої знаходиться кримінальна справа. Як повідомляє заступник прокурора міста Києва Іван Дерев'янко, останній місяць Коломієць проживав один.

Щодо можливих причин самогубства журналіста, то за зібраними у справі доказами, свідченнями оточуючих, висновками експертиз та іншими матеріалами встановлено, що приблизно з другої половини літа 2002 року проблеми в особистому житті та фінансова скрута в очолюваному Коломійцем товаристві спричинили його депресивний стан та песимістичний настрій на життя.

За повідомленням прес-служби прокуратури Києва, саме у цей час, не маючи родичів, друзів та знайомих у Білорусі, Коломієць цікавиться про те, як здійснюється виїзд до вказаної держави, і зокрема, перетин кордону залізничним транспортом, які документи для цього необхідні.

Слідчі також вважають, що Коломієць готувався до самогубства, оскільки знищив фотокартки та інші дані про себе. "Він відправився у місцевість, де про нього ніхто нічого не знав, тобто, вжив заходів, які, на його думку, мали б привести до невпізнання тіла після самогубства", - йдеться у повідомленні прес-служби.

Окрім цього також повідомляється, що посмертна комплексна судово-психіатрична експертиза підтвердила висновки слідства щодо зміни психічного стану потерпілого улітку 2002 року та зазначила, що Коломієць був пригнічений та втомлений життям.

"Згідно зі свідченнями в останні дні перед самогубством він відкрито висловлював антивітальні переживання, негативно підсумовував своє життя, бачив безперспективність подальшого існування та мав намір покінчити життя самогубством, що сприяло прийняттю такого рішення", - йдеться у заяві.

Слідство також детально проаналізувало всі публікації з приводу смерті колишнього директора "Українських новин", і особливо ті, в яких зазначались версії про можливість вбивства, або доведення до самогубства. "Однак жодних доказів, які б підтвердили ці дві версії у ході слідства не здобуто", - повідомляє прокуратура Києва.

Тіло Коломійця тричі досліджували висококваліфіковані судексперти Білорусі, України та Франції. І згідно з висновками експертиз журналіст самостійно вчинив самогубство шляхом повішення.

"Окрім того, у справі проведено інші експертні дослідження, які вказують на те, що Коломієць сам забрався на дерево, де згодом було виявлено його труп. Для повішення він використав заздалегідь приготовану мотузку, яку взяв у своїй квартирі", - зазначає у заяві Дерев'янко.

За його словами, мати загиблого журналіста вже ознайомилася з постановою про закриття справи, а дружина ознайомиться у середу. У цей же день прокуратура Києва збирається дати офіційне повідомлення.

44-річний Коломієць несподівано припинив керувати справами агентства 21 жовтня минулого року. 30 жовтня його тіло було знайдено повішеним біля міста Молодечно у Білорусії і поховано 11 листопада як невпізнане. Після ексгумації й опізнання 20 листопада тіло Коломійця було доставлено у Київ, де 14 грудня його поховали. Кримінальна справа, яку розслідує прокуратура Києва, порушена за статтею про доведення до самогубства.

Білоруська прокуратура 19 грудня 2002 р. закінчила перевірку обставин смерті Коломійця, за результатами якої було прийняте рішення про відмову у порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу злочину.

У лютому 2003 року міжнародна експертиза встановила, що директор агентства "Українські новини" Михайло Коломієць помер 28-29 жовтня 2002 року. Експерти прийшли до висновку, що причиною смерті журналіста стало самогубство.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування