Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Убивство Гонгадзе, замах на депутата, постачання "Кольчуг"

Четвер, 3 квітня 2003, 15:21
Опозицiя чекає, якi обвинувачення будуть пред'явленi Кучмi

Генпрокуратура України направила в Мiн'юст США клопотання про дослiдження запису, зробленого майором Миколою Мельниченком, на якому президент Леонiд Кучма наказує убити Георгiя Гонгадзе. Крiм того, представники опозицiї почали процедуру порушення нових справ проти Кучми на територiї США на пiдставi ще не оприлюднених плiвок Мельниченка. Один iз iнiцiаторiв розслiдування депутат Тарас Чорновiл розповiв про це в iнтерв'ю кореспондентовi ГАЗЕТИ Сергiєвi Боровикову.

Мiнiстерство юстицiї США приступило до розгляду матерiалiв, що можуть довести причетнiсть Леонiда Кучми до серiї злочинiв. На момент передачi цих матерiалiв Мiн'юсту офiцiйна Україна заперечувала iснування будь-яких записiв розмов президента. Але на цьому тижнi позицiя Києва рiзко змiнилася - генпрокуратура попросила Вашингтон провести експертизу того епiзоду, у якому Кучма дає вказiвку убити Гонгадзе.

Опозицiя упевнена, що дiї генпрокуратури не випадковi - українська влада може зiпсувати або сфальшувати запис, наданий США. У свою чергу активiсти опозицiї почали процедуру порушення нових справ проти Леонiда Кучми. Тепер українського президента обвинувачують в органiзацiї розбiйних нападiв, торгiвлi зброєю, вiдмиваннi брудних грошей i фальсифiкацiї президентських виборiв 1999 року.

Про перспективи розгляду справи проти Кучми в США ГАЗЕТI розповiв один з iнiцiаторiв розслiдування, депутат українського парламенту Тарас Чорновiл.

- На яких пiдставах Штати будуть вести розслiдування, якщо всi епiзоди вiдбувалися на Українi?

- Це неважливо. На плiвках є данi про злочини, що пiдпадають пiд юрисдикцiю США. А виходить, є можливiсть подавати позови в американський суд. В Мiн'юстi нам це пiдтвердили й прийняли до розгляду всi поданi матерiали.

- Зараз плiвками Мельниченка зацiкавилася українська прокуратура. Чому ви вiдмовляєтеся вiд спiвробiтництва з Києвом?

- Прокуратура не буде працювати проти Кучми. На Українi генпрокурор залежить вiд президента, i вiн не стане розслiдувати причетнiсть Кучми до будь-яких злочинiв, не маючи можливостi довести його невиннiсть. Очевидно, тут є пiдступ.

- Але ж записи знаходяться в США й в офiцiйної України немає до них доступу.

- Це не зовсiм так. Деякi записи, зокрема й епiзод у справi Гонгадзе, зараз знаходяться в колишнього голови парламентської слiдчої комiсiї зi справи Гонгадзе. З якихось причини вiн вiдмовляється їх вiддавати, i що вiдбувається з ними зараз, поки невiдомо - матерiали можуть бути пошкодженi або навiть змiненi.

- У вас на руках є ще якiсь докази?

- Звичайно! Бiльшiсть записiв усе ще залишаються в Мельниченка, а фрагменти, про якi я говорю, пройшли експертизу. Правда, якщо повторна експертиза, проведена на замовлення України, визнає запис недостовiрним, це створить серйозний прецедент. Влада зможе стверджувати, що всi плiвки Мельниченка пiдробленi, i закрити на Українi всi справи, заснованi на цих записах. Хоча на розслiдування нових обвинувачень у США цей iнцидент, думаю, серйозно не вплине.

- Якi обвинувачення можуть бути пред'явленi Кучмi?

- У Мiн'юстi нам чiтко окреслили коло справ, що пiдсуднi США. Там багато пунктiв - i убивство Гонгадзе, i напад на депутата Єльяшкевича, i продаж "Кольчуг" Iраку. Крiм того, є докази торгiвлi зброєю з iншими країнами-парiями, незаконного вiдмивання грошей, тиску на суддiв i ряду iнших злочинiв.

- На якiй стадiї позови знаходяться зараз?

- По бiльшостi справ на сьогоднiшнiй день ще йде експертиза. Це держекспертиза, замовлена Мiн'юстом США, i її важливiсть у тiм, що вона не буде вимагати будь-якого пiдтвердження в судi. Але по деяких епiзодах справа пройшла Мiн'юст i перебуває в стадiї досудового розслiдування. Наприклад, обвинувачення Кучми в продажу зброї Iраку в обхiд санкцiй ООН.

- А хiба убивство Гонгадзе, громадянина iншої країни, може розглядатися в американському судi?

- Так. По-перше, ця справа пiдпадає пiд конвенцiю про заборону катувань, а в США пiдсуднi всi злочини, що порушують конвенцiї, ратифiкованi конгресом. А по-друге, удова Гонгадзе Мирослава одержала в США статус бiженця i може апелювати до американського суду.

- А хiба Штати мають право засудити президента iншої країни?

- Закон про недоторканнiсть глави держави дiйсно є, але вiн забороняє тiльки виконання вироку суду. Хоча у свiй час цей закон не перешкодив США заарештувати президента Панами на територiї його країни i вивезти в американську в'язницю. I нiщо не обмежує переслiдування Кучми пiсля 2004 року, коли вiн пiде з посади президента.

- Тобто позивати ви будете ще до вiдставки Кучми.

- Звичайно! Перший i основний удар буде по людях iз його оточення: голова президентської адмiнiстрацiї Вiктор Медведчук, нинiшнiй спiкер Володимир Литвин, президент клубу "Динамо" Григорiй Суркiс, олiгарх Олександр Волков, усi силовики i багато iнших.

- На чому буде будуватися доказова база?

- Здебiльшого на тих самих плiвках Мельниченка, записаних у кабiнетi президента, але не тiльки. У нас є маса свiдчень, доказiв. Крiм того, на судi Кучму й українських керiвникiв чекає ряд неприємних сюрпризiв.

- У вас з'явився новий компромат?

- Так. Я думаю, дещо вже можна розповiсти. Мельниченко готовий надати судовi плiвки, про якi ранiш нiхто не знав, - аналоговi записи, зробленi в 1999 роцi. Це декiлька сот годин розмов, i не тiльки в кабiнетi президента. Вони в основному пов'язанi з ходом передвиборної кампанiї, коли на всiх стадiях перевиборiв президента проводилася фальсифiкацiя. Хоча є зведення i про iншi злочини. А головне - те, що це аналоговi, а не цифровi записи, i вони приймаються як доказ навiть українським судом.

- А записував цi плiвки теж майор Мельниченко?

- Є причини, з яких на це питання я вам не можу вiдповiсти. Скажу тiльки, що вiн до них теж причетний.

- А новi записи можуть з'явитися?

- Цiлком. Знаєте, головний результат касетного скандалу в тiм, що зараз влада розумiє, що все коли-небудь, вийде назовнi. I нiхто не може стверджувати, що i сьогоднi в кабiнетi президента не пишуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування