ТЕПЕР КОЗАЧЕНКА ЗВИНУВАЧУЮТЬ ЩЕ У ХАБАРІ ВІД ІНОЗЕМЦІВ

Понеділок, 7 квітня 2003, 11:36
Генеральна прокуратура України пред'явила ще одне обвинувачення колишньому віце-прем'єру країни Леоніду Козаченку – одержання хабара в особливо великих розмірах. Про це в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві повідомив адвокат обвинувачуваного Ігор Усенко.

За його словами, обвинувачення пред'явлене в суботу.

Козаченко за даними обвинуваченнями, як і за іншими, винним себе не визнає.

Усенко повідомив, що його підзахисний обвинувачується в одержанні акцій на суму близько 1,5 млн. грн. від двох іноземних компаній. Козаченко одержав ці акції у подарунок у 2000 році, перебуваючи на посаді генерального директора СП ЗАТ "Украгробізнес", сказав адвокат.

Усенко підкреслив, що вважає це обвинувачення безпідставним, оскільки факт дарування акцій не приховувався, про нього було відомо засновникам "Украгробізнесу".

Адвокат повідомив, що йдеться про акції, у несплаті податків з яких раніше був звинувачений Козаченко.

Адвокат підкреслив, що останнім обвинуваченням "зачіпаються інтереси керівництва серйозних іноземних компаній", оскільки Генпрокуратура заявляє, що Козаченко змусив їх подарувати йому акції. Адвокат відмовився назвати ці іноземні компанії.

У той же час, як стало відомо агентству Інтерфакс-Україна, йдеться про швейцарську і голландську компанії.

Відповідно до постанови про пред'явлення додаткового обвинувачення, Генпрокуратура звинувачує Козаченка в тому, що він, будучи гендиректором "Украгробізнесу", вимагав хабара від засновників фірми "Украгробізнес" Мартіна Генріха ("Новартіс АГ", Швейцарія) і Петера Хайца ("Астразенека Холдингз Б.В." Нідерланди).

Козаченко "обіцяв позачергово повернути борг їхнім фірмам, що виник у період 1997-1999 років за постачання "Украгробізнесу" засобів захисту рослин". Відповідно до обвинувачення Генпрокуратури, з цією умовою бізнесмени змушені були погодитися і дати Козаченку по 53 іменних акцій "Украгробізнесу" від кожної фірми на загальну суму 1,497 млн. 568 грн.

На даний момент в Апеляційному суді Києва тривають слухання апеляції адвокатів Козаченка на рішення Печерського місцевого суду Києва, який обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Як повідомлялося, Печерський суд за поданням Генеральної прокуратури України 27 березня обрав для Козаченка запобіжний захід у формі утримання під вартою.

Кримінальна справа щодо екс-віце-прем'єра була порушена 24 березня за підозрою у зловживанні службовим становищем на посаді віце-прем'єра й в ухилянні від сплати податків на суму 584,9 тис. грн. на посаді гендиректора СП ЗАТ "Украгробізнес".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування