Тимошенко закрила частину кримінальних справ. Решта її не цікавлять

Середа, 9 квітня 2003, 16:17
Апеляційний суд Києва визнав незаконним порушення Генеральною прокуратурою кримінальних справ щодо Юлії Тимошенко та її чоловіка Олександра Тимошенка.

Таке рішення суд ухвалив за апеляцією Генпрокуратури на рішення Києво-Святошинського районного суду, який у квітні минулого року визнав порушення кримінальної справи незаконним.

Суд визнав незаконним порушення кримінальних справ щодо Тимошенко і її чоловіка за обвинуваченнями у контрабанді газу і валюти, крадіжці майна в особливо великих розмірах і дачі хабара прем'єру Павлу Лазаренку.

За словами адвоката Тимошенко Олександра Швеця, щодо Тимошенко ще залишаються відкритими кримінальні справи, порушені Генпрокуратурою в 2002 році за підозрою в зловживанні Тимошенко службовим становищем у період перебування на посаді віце-прем'єр-міністра з питань паливно-енергетичного комплексу, і в несплаті податків.

Сама Юлія Тимошенко рішенням суду була "приємно вражена". "В Україні правосуддя не вмерло. Це дає оптимістичні підстави, що Україна найближчим часом стане нормальною цивілізованою державою", - сказала вона.

Тимошенко також сказала, що відчуває "просте людське щастя". "Через багато років бруду, звинувачень отримано рішення суду про те, що дії прокуратури були незаконні".

Тимошенко наголосила, що скасовані справи, порушені за "ключовими обвинуваченнями" – контробанда російського газу, підробка документів, хабарі Лазаренку, контрабанда валюти, розкрадання майна в особливо великих розмірах.

"Це ті ключові обвинувачення, за якими мене звільняли з посади віце-прем'єра, кидали у в'язницю мене і мого чоловіка. Справи гучні, які поширювалися по всім каналам телебачення, радіо, по ЗМІ – ці справи закриті. Зараз все це позаду і цим рішенням скасоване".

За словами лідера БЮТ, саме за цими обвинуваченнями Піскун готував подання проти неї до Верховної Ради про зняття депутатського імунітету.

Тимошенко сказала, що її "абсолютно не цікавить", які нові епізоди кримінальної справи, крім зазначених, порушила Генпрокуратура.

"Ще відкриті кримінальні справи щодо захоплення адміністрації президента, УТ-1. Але буде зрозуміло, що все це суєта – за головними обвинуваченнями доведено, що вони незаконні".

Як повідомлялося, у квітні минулого року Києво-Святошинський районний суд Київської області скасував постанови Генпрокуратури про порушення кримінальних справ проти Тимошенко і її чоловіка, відзначивши, що ці рішення є незаконними і були винесені усупереч вимогам чинного законодавства.

Генпрокуратура оскаржила це рішення в Апеляційному суді Київської області, і він 10 липня 2002 зупинив розгляд справи і прийшов до висновку, що його неможливо вирішити, оскільки норми Кримінально-процесуального кодексу не узгоджуються з Конституцією.

У зв'язку з цим Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду, який після розгляду цього питання дозволив оскаржувати в суді постанови про порушення кримінальних справ.

Генпрокуратура закінчила розслідування кримінальних справ щодо Тимошенко, її чоловіка, і 4 керівників корпорації "Єдині енергетичні системи України": свекра Юлії Тимошенко — Геннадія Тимошенка, голови правління ЄЕСУ Євгена Шаго, головного бухгалтера Антонині Болюри і головного бухгалтера департаменту зовнішньоекономічних зв'язків корпорації Лідії Сокольченко, і має намір направити його до суду.

Генпрокуратура обвинувачує Тимошенко, її чоловіка і 4 керівників ЄЕСУ в контрабанді, хабарництві і крадіжці державного майна в особливо великих розмірах.

Вона також підготувала і має намір направити до Верховної Ради подання для одержання згоди парламенту на притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності.

У середині січня суд звільнив з-під арешту Сокольченко, а Геннадій Тимошенко, Шаго і Болюра залишаються під вартою.

Тимошенко вважає, що затримання 4 колишніх керівників ЄЕСУ є політичним тиском на неї та на членів її фракції в Раді.

"Українські новини", "Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...