Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма заплутався, з ким він хоче єдиний економічний простір, але до СОТ піде з Путіним

П'ятниця, 2 травня 2003, 15:53
Зараз Україні важливо розвивати співробітництво в рамках єдиного економічного простору на території СНД - Кучма

Україна на даному етапі "не бачить альтернативи" поглибленню відносин з Росією й розвиткові співробітництва в рамках єдиного економічного простору на території СНД, заявляє президент України Леонід Кучма.

Відповідаючи на питання журналістів у п'ятницю на спільній із президентом Росії Володимиром Путіним прес-конференції в резиденції "Зоря" (Крим), Кучма висловив переконання, що єдиний економічний простір (ЄЕП), про намір створення якого заявили Україна, Росія, Казахстан і Білорусія, буде утворено.

Разом з тим, підкреслив президент, Україні необхідно думати про створення в майбутньому єдиного економічного простору з Європейським Союзом. "Це наше майбутнє", - додав він.

Він також підкреслив, що просування України до Світової організації торгівлі "йде не так, як хотілося б".

Він висловив думку про те, що Україні й Росії необхідно "більше погоджувати просування в цю організацію". За словами Кучми, це необхідно тому, що українська й російська економіки більше залежать одне від одного, ніж від економіки ЄС. "Неправильне рішення (однієї з країн на шляху до СОТ - ІФ) може вдарити по одній зі сторін або змусити її поставити бар'єр", - відзначив він.

Президент висловив сподівання, що обидві країни, просуваючись до СОТ, будуть приймати взаємовигідні рішення.

У той же час президент РФ Володимир Путін виразив задоволення тим, як йде робота зі створення єдиного економічного простору в рамках "четвірки" (Росія, Україна, Білорусія, Казахстан - "ІФ").

"Думаю, що на визначені параметри нам вдасться вийти вже у вересні. При цьому ми прагнемо синхронізувати роботу і по нашому вступу до СОТ", - сказав Путін на прес-конференції в п'ятницю в Ялті після переговорів з українським президентом Леонідом Кучмою.

При цьому він підкреслив, що з питань вступу до СОТ в рамках "четвірки" "маються серйозні розбіжності". "Але якщо якісь розбіжності і будуть зберігатися, це не зведе до нуля наші зусилля по створенню єдиного економічного простору", - підкреслив Путін.

За словами Путіна, "у цьому випадку буде потрібно визначене доведення, але в нас є розуміння, що треба робити, щоб синхронізувати наші дії". Путін відзначив, що "четвірка" прагне "максимально лібералізувати наші економічні зв'язки усередині держав перед винесенням своїх позицій на зовнішні економічні контури".

"З Леонідом Кучмою ми говорили про узгодження наших дій щодо взаємодії з Євросоюзом. Розуміння, як і що робити з ЄС, у нас є", - відзначив президент РФ.

У той же час, підкреслив він, у Росії "багато питань з Україною: санітарний контроль, технічні параметри на кордоні і так далі". У зв'язку з цим, повідомив Путін, він обговорив з Кучмою "можливість створення додаткової робочої групи на рівні урядів, що займалася б гармонізацією законодавства Росії й України й одночасно виносила б у парламенти двох країн законопроекти, що лежать у сфері інтересів економік двох країн".

ІНТЕРФАКС –УКРАЇНА

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування